Reportage: De terugkeer van ‘Ghost Rider’

Tegen +350km/u wheelies trekken op de openbare weg, van Rotterdam naar Amsterdam rijden met een gemiddelde van 250km/u, een rondje op de Parijse Périphérique in minder dan 10 minuten…en tegelijkertijd de politie in het gezicht uitlachen. De daden van de Ghost Rider spreken voor zich en als we de geruchten op het net mogen geloven, zou hij klaar zijn voor een comeback.

De kans bestaat dat u vorige week op het internet of social media onderstaand filmpje gezien hebt van een motorrijder die op z’n Suzuki GSX-R aan hoge snelheden door Stockholm vlamt. Je hoeft geen genie te zijn om meteen de link te leggen met Ghost Rider, de man die illegaal straatracen verpersoonlijkte van 2002 tot 2012. Maar is de kerel in het filmpje wel de echte Ghost Rider, of één van de vele copycats? We trokken op onderzoek en keren daarvoor even terug in de tijd.

De opkomst van de gemaskerde waaghals

Het is anno 2002 wanneer de eerste Ghost Rider filmpjes opduiken en zich snel verspreiden. Dankzij halsbrekende stunts, enorme snelheden op de openbare weg en uitdagend gedrag naar de politie toe, wordt Ghost Rider in geen tijd een bekend figuur en heeft hij de aandacht van motorrijders wereldwijd. Zijn ware identiteit blijft lange tijd onbekend en dankzij een eigen website, sponsors en DVD-verkoop heeft hij zelfs een mooie inkomstenbron aan zijn filmpjes. De eerste DVD ‘Ghost Rider, The Final Ride’ uit 2002 wordt in sneltempo opgevolgd door ‘Ghost Rider Goes Wild’ (2003), ‘Ghost Rider Goes Crazy in Europe’ (2004) en ‘Ghost Rider Goes Undercover’ (2005).

Ghost Rider met zijn drie favoriete tweewielers, waaronder een gepimpte, zwarte Gixxer 1000 en een Hayabusa met turbomotor.
Ghost Rider met zijn drie favoriete tweewielers, waaronder een gepimpte, zwarte Gixxer 1000 en een Hayabusa met turbomotor.

Tegen 2005 hebben miljoenen mensen zijn films of fragmenten ervan gezien en valt Ghost Rider niet meer weg te denken uit de Europese motorcultuur. Maar in datzelfde jaar gebeurt er iets wat op termijn ook de ondergang van de gemaskerde rijder zal betekenen. Drie ex-werknemers van PayPal richten hun eigen internetbedrijfje op: Youtube. Er gaat een schokgolf door alle audiovisuele media en de DVD is als medium in geen tijd achterhaald. De wegpiraat uit Stockholm verliest hiermee een grote bron van inkomsten, ondanks de boodschap om zijn DVD’s om de films niet via het net te verspreiden en Ghost Rider financieel te steunen. Er verschijnen nog 2 DVD’s: ‘Ghost Rider: Back to Basics’ (2008) en ‘Ghost Rider 6.66: What the F**k’ (2012), al wordt het vervolgens stil in Stockholm. Of liever: nieuwe berichten op de officiële Ghost Rider website blijven uit en ook op Youtube duiken er geen nieuwe filmpjes meer op.

De echte identiteit: Patrik Von Fürstenhoff

Inmiddels is de media uiteraard ook op het fenomeen van de Ghost Rider gesprongen en het duurde niet lang eer iedereen de echte identiteit van de waaghals wist: Patrik Von Fürstenhoff. De Zweedse ex-racer haalde het Guinness Book of Records al met het record voor de snelste wheelie ooit en wanneer journalisten op zoek gingen naar rijders uit Stockholm met een Hayabusa met turbo in de garage, duurde het niet lang eer ze bij hem uitkwamen. Het lijkt ons dus zeer sterk dat Von Fürstenhoff nooit door de politie gecontacteerd zou zijn over zijn stunts als Ghost Rider.

De Subaru waarmee Ghost Rider in zijn laatste film slechts nipt kon ontsnappen aan de politie.
De Subaru waarmee Ghost Rider in zijn laatste film slechts nipt kon ontsnappen aan de politie.

Waarom verdween Ghost Rider?

Er kwam nooit een officiële verklaring waarom er geen Ghost Rider films meer gemaakt werden, al speculeerde het internet er wel op los. Von Fürstenhoff kwam in de aandacht op verschillende motorfora toen hij een zware crash maakte op de Nürburgring en volgens insiders had de Ghost Rider een schrik gepakt na een stevige aanvaring met de Zweedse politie in zijn laatste film.

De bekende Gixxer van Von Fürstenhoff na een crash op de Nürburgring.
De bekende Gixxer van Von Fürstenhoff na een crash op de Nürburgring.

Tijdens de slotscène van ‘Ghost Rider 6.66: What the F**k’ had Ghost Rider zijn tweewielers namelijk ingeruild voor een Subaru Impreza racewagen die hard geramd werd door een politiewagen. Ghost Rider kon met een zwaar gehavend voertuig maar amper ontsnappen en liet onderstaande boodschap achter voor de agent die hem op de hielen zat.

De boodschap van Ghost Rider voor de agent die hem bijna kon klissen.
De boodschap van Ghost Rider voor de agent die hem bijna kon klissen.

De Terugkeer in 2016?

De echter reden achter de stilte rond Ghost Rider zullen we waarschijnlijk nooit achterhalen, maar wat we inmiddels wel weten, is dat het filmpje dat vorige week opdook geen copycat is. Het werd immers origineel gepost op de enige echte youtube-account van Ghost Rider. En alsof dat niet volstond, ontdekten we ook nog dit berichtje van een maand geleden op de persoonlijke FB-pagina van Von Fürstenhoff.

Uit dit bericht op de persoonlijke Facebook-pagina van Von Fürstenhoff leiden we graag af dat er nog meer Ghost Rider gekkigheid aankomt...
Uit dit bericht op de persoonlijke Facebook-pagina van Von Fürstenhoff leiden we graag af dat er nog meer Ghost Rider gekkigheid aankomt…

Misschien is het dus nog iets te vroeg om te spreken over een echte terugkeer van de Ghost Rider, maar de voortekenen zijn er zeker en vast. En mocht u ooit opgevangen hebben dat Ghost Rider verongelukt was, dan garanderen we bij deze dat daar niets van waar is. To be continued.