Brusselse agenten ‘flitsen’ zonder camera

Sinds begin deze maand hanteren agenten van de Brusselse politie een wel heel opmerkelijke aanpak om wegpiraten te strikken. Ze bepalen op het zicht of je te snel rijdt. Jawel, je leest het goed! Zonder camera, met het blote oog.

Toen we dit bericht zagen verschijnen in De Standaard, moesten we toch eerst ook even de kalender checken. Het klinkt als een wel heel erg foute 1-april-grap. Maar niets is minder maar. De Brusselse politie beboet sinds 1 augustus snelheidsovertredingen op het zicht.

 “De agenten oordelen zelf op het zicht of een bestuurder zijn snelheid wel heeft aangepast aan de omstandigheden,” verduidelijkt Olivier Slosse, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Het is dan ook perfect mogelijk om iemand die 30 km/u rijdt te beboeten in een zone waar de maximumsnelheid 50 km/u is. Als de agent oordeelt dat een chauffeur zich bijvoorbeeld niet aanpast aan de weersomstandigheden of de dichtheid van het verkeer, dan kan hij bekeuren. Dat is meteen een tweedegraadsovertreding, goed voor 116 euro.”

De ‘nieuwe’ aanpak is ook helemaal niet nieuw. Het gaat om een artikel uit de wegcode dat al sinds 1975 beschreven staat. Het laat agenten toe om snelheidsovertredingen vast te stellen zonder camera. “Het is een methode die in het verleden ook al sporadisch gebruikt werd”, zegt woordvoerder Olivier Slosse. “Daar brengen we sinds deze maand verandering in. We passen de techniek nu op grotere schaal toe en willen ze in de toekomst nog uitbreiden.”

Een lucratieve tactiek is het blijkbaar wel. De fietsbrigade van de Brusselse politie schreef tijdens een nachtelijke controle afgelopen weekend al meteen 48 processen-verbaal uit voor onaangepaste snelheid.

Deze nieuwe, toch wel opmerkelijke, aanpak lijkt het antwoord van de Brusselse politie te zijn op de recente resultaten van de veiligheidsmonitor. Daarin geven de Brusselaars in het hele gewest aan zich vooral te ergeren aan “onaangepaste snelheid in het verkeer” en “agressief rijgedrag”, meteen ook 2 hoog scorende klachten in zowat elke politiezone in het Brussels gewest.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.