Update: Kawasaki wint bloedstollende Suzuka 8Hours na beslissing FIM stewards

UPDATE: Na protest van het Kawasaki Racing Team heeft de FIM deze klacht aanvaard. Niet Yamaha, maar wel Kawasaki wint de Suzuka 8 Hours omdat het in de reglementering duidelijk staat vermeld dat de leider in de ronde voorafgaand aan een rode vlag situatie de uiteindelijke winnaar is. Over voorafgaande berichtgeving dat de gecrashte Jonathan Rea binnen de vijf minuten opnieuw in de pitlane moest zijn, is nu onduidelijkheid, al is de beslissing van de FIM definitief: Kawasaki Team Green pakt zijn tweede overwinning ooit op Suzuka.
—————–
Het Yamaha Factory Racing Team met Michael van der Mark, Alex Lowes en Katsuyuki Nakasuga heeft een erg spannende editie van de Suzuka8Hours gewonnen die beslist werd in de laatste vijf minuten.

Ongeveer 7 uur en vijftig minuten was er een spannende strijd tussen de fabrieksteams van Honda, Yamaha en Kawasaki, waarbij de Honda Fireblade en piloot Takumi Takahashi enigszins uitblonken door een andere pitstop-strategie dan de teams van Yam en Kawa. Met nog één uur te gaan kwamen de drie teams weer bijeen en was het aan Jonathan Rea (Kawasaki), Katsuyuki Nakasuga (Yamaha) en Takumi Takahashi (Honda) om de strijd uit te vechten. Die laatste breidde twee stints na elkaar, wat geen goed idee zou blijken. De vermoeidheid sloeg toe – en er was ook sprake van een donker vizier bij ondergaande zon – waardoor Honda teruggewezen werd naar een derde plek.

Johnny Rea pakte een twintigtal seconden, maar vijf minuten voor het einde sloeg het noodlot toe. Want terwijl de fabrieksteams een strijd om de overwinning beslechtten, waren er in de achterhoede ook nog beslissende punten in het FIM EWC kampioenschap te verdelen. Het leek erop dat het Suzuki Endurance Racing Team de wereldkampioen zou worden…totdat hun motor na 7 uur en 55 minuten opblies en de piloot een oliespoor trok over een groot deel van het circuit.

Michael van der Mark, Katsuyuki Nakasuga en Alex Lowes wonnen na een zeer hectische einde.

Met luttele minuten te gaan, begon het dan ook nog eens feller te regenen en omwille van omstandigheden die momenteel nog onduidelijk zijn, ging raceleider Johnny Rea tegen de grond, waarop de rode vlag de lucht in ging. Omdat Rea niet binnen de reglementaire vijf minuten in de pitsstraat geraakte werd Team Green geschrapt uit de uitslag en ging Yamaha voor de vijfde keer op rij met de overwinning aan de haal.

Een overwinning die de geschiedenisboeken ingaat, maar die ongetwijfeld nog enige tijd een wrange nasmaak zal geven, zowel bij de grote winnaars als bij het team van Kawasaki, maar ongetwijfeld ook bij het S.E.R.T.. Dit team speelde immers niet alleen een wereldtitel weg omwille van mechanische problemen, maar krijgt momenteel ook negativiteit van het hele racewereldje over zich heen omdat hun rijder niet aan de kant ging en olie over heel het circuit dumpte.

Zoals verwacht vecht Kawasaki Team Green de uitslag van de race aan, al is de eindoverwinnaar voor ons heel duidelijk: de toeschouwers.

This image has an empty alt attribute; its file name is banner_suzuki.jpg

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.