Verslag BK wegrace in Croix

Gewoontegetrouw werd het Belgische raceseizoen geopend in Croix. Hoewel het koude weer nog even roet in het eten wilde gooien, werden racefans getrakteerd op een topweekend met enkele spannende races en mooie prestaties van de toppers. We blikken even terug op de hoogte- en laagtepunten van een bewogen wedstrijd.

Pechvogels

Het weekend begon jammer genoeg met een dieptepunt in de aanloop naar de races. Smaakmaker Charl Van Gysel ging tijdens de voorbereiding hard tegen de korst met een highsider aan hoge snelheid. De jonge SBK-rijder werd in zijn carrière al meermaals door pech geplaagd en we wensen hem bij deze alvast een goede revalidatie en betere voortzetting van seizoen 2023 toe op z’n nieuwe Kawasaki ZX-10R met steun van Deschouwer Moto’s 2.0 uit Zemst. Alsof dat niet volstond zou ook Red Bull Rookies topper en de winnaar van Aprilia’s RS660 Cup in 2022 Sasha De Vits hard ten val komen. De jonge piloot smakte de bandenmuur in, gevolgd door zijn motorfiets. De hulpdiensten stelden enkele ernstige letsels vast, waarna de Vits werd overgebracht naar het hospitaal in Arras. We wensen Sasha een snel herstel!

Veel beterschap, Sasha!

Aprilia RS 660 Cup

Ondanks het uitvallen van topper De Vits, mag het gezegd dat de Aprilia cup met haar goedgevulde deelnemersveld een hoogtepunt van het weekend was. Bekende toppers Ferre Fleerackers, Gian Mertens en Kenny Meersman streden hard om de top 3, maar ook achterin het veld waren er mooie battles, o.a. met de jongens uit de BTT Nicky De Wit en Benjamin Vanacker. Het hoeft weinig betoog dat het harde werk van Delta Motors – Aprilia Turnhout in 2022 nu de vruchten aflevert met een erg mooie raceklasse die het jammere wegvallen van de CB500 Trophy opvangt.

Dit stond in schril contrast met de Yamaha R3 en R7 cup, die ondanks de rijkelijke ondersteuning van Yamaha’s BluCru racing programma – en enkele topprestaties van de rijders! – op een minder goedgevuld deelnemersveld konden rekenen. Bij de R7’s schreef snelle man Jaimy Deleersnyder tweemaal de overwinning op zijn naam, bij de R3’s ging Kas Beekman met de overwinningen lopen. Het was verder opvallend dat de R3’s met hun slick banden en ontzettend hoge bochtensnelheid betere tijden neerzetten dan de R7’s.

Supersport en Superbike

Vervolgens was het tijd aan de grote jongens bij de Supersport en Superbikes waar we in eerste instantie een mooi gevecht kregen tussen Jef Van Calster (Yamaha), Luca De Vleesschauwer (Kawasaki) en Bram Lambrechts (Ducati). Deze mannen deden al rijkelijk ervaring op in sterke raceklasse in het buitenland en het BK op Croix dient dan ook meer als opwarmer voor het aankomende seizoen. De Vleesschauwer had aanvankelijk nog technische problemen, waardoor hij in allerijl van start ging op een geleende R6, al stond dat het racespektakel niet in de weg. Van Calster won de eerste manche overtuigend, De Vleesschauwer ging aan de haal met de tweede race en Bram Lambrechts mocht op zijn prachtige Ducati V2 (sinds vorig jaar ook toegestaan in de supersportklasse) tweemaal het brons in ontvangst nemen.

Ook bij de Superbikes zagen we een resem bekende namen met de terugkeer van Sander Claessen op zijn Aprilia, de jonge Nederlandse topper Ricardo Brink en enkele vaste waarden zoals Yan Ancia, ONK’er Thijs Peeters, Vincent Lonbois, Ouri Bikkems, Sebastien Legrelle, en ga zo maar door. De mannen zouden hard strijden, maar uiteindelijk was Brink een klasse te sterk op zijn Yamaha R1. Sander Claessen eindigde de tweede race zonder veel erg in de grindbak, maar kan als troostprijs wel een nieuw zonderecord op Croix noteren met een strakke 53: 235. Trackday enthousiastelingen weten bij deze weer waar de limiet ligt.