Tomtom zoekt potentiële koper

Tomtom, vooral gekend van de gps-toestellen, zou op zoek zijn naar een koper voor het hele bedrijf, of een investeerder die een minderheidsbelang wil nemen. Het persbureau Reuters maakte deze informatie bekend en steunt daarbij op 2 bronnen binnen Tomtom.

Volgens die bronnen zou Tomtom een adviseur van Deutsche Bank ingehuurd hebben om op zoek te gaan naar mogelijke kopers. Sinds de opkomst van gps-apps voor smartphones is de consumententak van Tomtom met dan vooral de gps-toestellen aan een grote terugval begonnen. Te groot in elk geval om opgevangen te worden door hun sporthorloges en actioncams. TomTom slaagt er daarnaast wel steeds beter om hun diensten aan bedrijven te verkopen en dan vooral met technologie voor de autosector. Toch kon dat niet voorkomen dat de omzet het afgelopen jaar met een tiende kromp tot 903 miljoen euro.

Tomtom zelf ontkent de geruchten van een mogelijke verkoop. Naar eigen zeggen hebben ze geen adviseur ingehuurd om op zoek te gaan naar mogelijke kopers, maar ze ontkennen niet dat er wordt gekeken naar strategische opties, en daarbij willen ze naar geïnteresseerde partijen in Azië peilen. Bijkomende moeilijkheid is wel dat de gps-gerelateerde diensten worden beschouwd als ‘gevoelig voor de nationale veiligheid’ in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten. Een Chinese overname zou daardoor wel ‘ns lastig kunnen worden.

 

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.