Ten Kate Racing failliet verklaard

Triest nieuws vanuit Nederland. Vandaag raakte bekend dat het Ten Kate Racing team ophoudt te bestaan. Na de onverwachte breuk met Honda eind oktober, is het Nederlandse team er niet in geslaagd een oplossing te vinden. De enige optie die nog overbleef, was het faillissement aanvragen.

Tijdens de EICMA begin november kwam Honda met het nieuws dat het volgend seizoen met een eigen fabrieksteam zal aantreden in de het WorldSBK. Daarmee kwam ook meteen een einde aan de samenwerking tussen Honda en het Nederlandse Ten Kate Racing. Een zware slag voor het team. Niet alleen omdat er na 25 jaar een einde kwam aan een zeer succesvolle samenwerking, maar vooral ook door de timing van het nieuws.

Tot en met de laatste race van dit seizoen verliepen de gesprekken tussen Honda en Ten Kate zoals gewoonlijk en wees niets er op dat Honda een einde wou maken aan de samenwerking. Het nieuws kwam dan ook totaal onverwacht. De afgelopen jaren had het management van Ten Kate Racing nochtans meerdere malen met Honda besproken dat indien Honda zou willen stoppen met de samenwerking, deze beslissing vroegtijdig (voor de zomerstop) gemeld zou moeten worden. Dat zou voor Ten Kate de weg openhouden voor een samenwerking met een andere fabrikant.

Sinds de bekendmaking van de stopzetting, heeft het team van Ten Kate alles op alles gezet om mogelijke opties te overlopen. Er werd hard gezocht naar nieuwe partners maar door het tijdstip van de beslissing bleek dit onmogelijk. “Het Ten Kate-management heeft uiteraard vele gesprekken gevoerd met andere motorfabrikanten en sponsoren sinds 30 oktober. Gaandeweg werd echter duidelijk wat al gevreesd werd; zowel budgetten als WK Superbike motoren zijn al volledig verdeeld per begin november. Interesse is zeker aanwezig bij de fabrikanten alleen de timing is zeer ongelukkig. Het lijkt er dan ook op dat het Ten Kate Team schaakmat is gezet door ’s werelds grootste motorfabrikant,” klinkt het in het persbericht.

Maandagochtend viel dan de zware beslissing om het faillissement aan te vragen. Dit omvat wel enkel Ten Kate Racing BV, het bedrijf waaronder het raceteam valt. De motorzaak en webshop vallen niet onder het faillissement en zullen ook gewoon worden verdergezet. Toch is dit uiteraard een zware klap voor de familie Ten Kate, en voor de Nederlandse motorsport.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.