Suzuka8hours 2018: Regen, valpartijen en een verdiende winnaar

Het stond in de sterren geschreven dat de 2018-editie van de Suzuka 8 hours een topper zou worden. Meer dan ooit deden de Japanse merken moeite om een fabrieksteam af te vaardigen met topmateriaal en daarnaast werd ook een resem toppiloten uit andere WK-klasses ingevlogen. Op zaterdag verraste Jonathan Rea iedereen door de Kawa van Team Green op de pole te zetten met een verschroeiend ronderecord. Maar of dat zou volstaan om de indrukwekkende Red Bull Honda te kloppen op het thuiscircuit? En Yamaha zou zich als drievoudig winnaar met WSBK-helden Michael van der Mark en Alex Lowes niet zomaar laten kloppen.

WSBK-sterren Jonathan Rea en Michael van der Mark speelden ook een hoofdrol in deze 41ste editie van de Suzuka8hours.

De tropische temperaturen tijdens de kwalificaties waren niet gemakkelijk om in de rijden, al zou het een lachertje blijken in vergelijking met de typhoon die Suzuka vlak voor de race te verwerken kreeg. Het kletsnatte circuit was erg uitdagend voor alle piloten en in het begin van de wedstrijd kregen we enkele spectaculaire gevechten en valpartijen te zien.

Onder andere het Yoshimura-Suzuki team (hierboven nog vol in de strijd met Sylvain Guintoli aan het stuur) ging tegen de vlakte, waardoor we vooraan een mooie strijd kregen tussen de drie fabrieksteams Kawasaki Team Green, Honda Red Bull Japan Post en het Yamaha Factory Racing Team.

Het regenweer en de vele valpartijen zouden halverwege de race zorgen voor enkele safetycar-situaties, waarbij topman (en WSBK-leider) Jonathan Rea nog ontzettend knullig ten val kwam voor Team Green. Vaarwel zicht op de overwinning voor Kawasaki…

Dit weerhield PJ Jacobsen en Michael van der Mark niet om een mooie strijd aan te gaan, waarbij de Red Bull Honda rijder uiteindelijk de duimen zou moeten leggen. Ondanks een afwezige Katsuyuki Nakasuga (ten val gekomen tijdens de trainingen), bleek er geen maat te staan op het Yamaha Factory Racing Team met Michael van der Mark en Alex Lowes. Heel eventjes leek het er nog op dat Honda omwille van een zuinigere motoren en een andere pitstopstrategie kans zou maken op de overwinning, maar die hoop werd zo’n kwartiertje voor het einde tenietgedaan door een feilloze pitstop van Alex Lowes en het Yamaha team.

Net zoals de voorbije drie edities stond er geen maat op het Yamaha team met Alex Lowes en Michael van der Mark. 3de man Katsuyuki Nakasuga bleef omwille van een trainingscrash op de bank zitten.

Hoewel Honda opnieuw op het thuiscircuit geklopt werd in de strijd om de eindwinst, was er ook een opsteker. Het FCC T.S.R. Honda France team met Freddy Foray, Josh Hook en Alain Techer pakten de winst in het FIM EWC eindklassement. Dit kregen ze trouwens niet cadeau want het GMT94 Yamaha-team met Mike Di Meglio, David Checa en Niccolo Canepa gingen de strijd vol aan. Het GMT94-team van Christophe Guyot trekt zich na de Suzuka8hours terug uit het WK Endurance om zich op het WK supersport te focussen, en zette dus alles op alles om in schoonheid te eindigen.

Meer info en foto’s via de FIM EWC website.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.