MotoGP: De 2019 lineup bijna compleet

Volgend weekend trekt het MotoGP-circus richting Brno, Tsjechië. Met nog 10 manches te gaan, wordt verwacht dat we daar, of tijdens de volgend race in Oostenrijk een volledig overzicht zullen hebben van de lineup voor volgend seizoen.

De meest besproken transfer is zonder twijfel de overstap van Jorge Lorenzo naar Repsol Honda, waarmee de oranje-rood-witte stal gevuld is. Marc Marquez verlengde zijn contract reeds en Dani Pedrosa hangt zijn helm aan de haak. Ook bij Movistar Yamaha weten we reeds dat zowel Maverick Vinales als Valentino Rossi nog minstens één seizoen erbij doen en in de Ducati-stal wordt de plek van Lorenzo opgevuld door Danilo Petrucci.

Scott Redding: Op de Sachsenring nog goed voor een geintje, maar hij moet zijn plek bij Aprilia wel afstaan.

Hiermee zijn alle plaatsen binnen de meest succesvolle fabrieksteams gevuld, maar ook bij de andere constructeurs zijn de beste plaatsen al verdeeld. Opkomend talent Joan Mir zal Andrea Iannone vervangen bij Ecstar Suzuki, naast Alex Rins die bezig is aan een sterk seizoen. Iannone maakt de overstap naar Aprilia, waar hij naast Aleix Espargaro aan de slag kan. Bij KTM worden de rangen versterkt met Johann Zarco die een plekje krijgt naast de andere Espargaro (Pol).

Fabriekswissel voor Tech3

De overstap van Zarco zorgt voor een groot verlies bij het Tech3-team dat volgend jaar voor een hele uitdaging staat door een overstap naar KTM machines. Hafizh Syahrin blijft wel aan boord en zal worden bijgestaan door Miguel Oliveira die bezig is aan een goede reeks in de Moto2. Jonas Folger – die begin dit seizoen ziek uitviel bij Tech3 – heeft tot nog toe enkel aanbiedingen in de Moto2.

Bij Pramac Ducati heeft Jack Miller nog één jaar zekerheid over een GP19, terwijl hij rijzende ster Pecco Bagnaia langs zich krijgt op een GP18. In de LCR Honda stal doen Cal Crutchlow er nog een jaartje bij en de geruchtenmolen lijkt erop te wijzen dat deze renstal aangevuld zal worden met Takaaki Nakagami. Hierover volgt tijdens de komende GP’s ongetwijfeld uitsluitsel.

Vaarwel MarcVDS en Angel Nieto, hallo Petronas SIC

Door de opzegging van het MarcVDS-team zullen er volgend jaar minder rijders in de MotoGP zijn, maar in de plaats van het Angel Nieto team, komt het Petronas SIC Yamaha team. Een compleet nieuwe ploeg die meer dan vermoedelijk beroep zal doen op jonge rijders. Zowel Franco Morbidelli (momenteel op de MarcVDS machine) als Fabio Quartararo (Moto2) werden al gelinkt aan het team, maar hierover is momenteel nog geen zekerheid.

Het afscheid van de Angel Nieto en MarcVDS teams zorgt voor 4 plaatsen minder op de grid. Petronas SIC heeft gelukkig 2 extra Yamaha’s in de aanbieding.

Naast een LCR Honda en de twee plekken bij Petronas SIC Yamaha blijven er nog twee plekken open, waarvan spijtig genoeg ook die van onze landgenoot Xavier Siméon. Bij Reale Avintia zal stoeltje nr.1 hoogstwaarschijnlijk gevuld blijven door Tito Rabat – al is dat ook niet 100% zeker – terwijl Alvaro Bautista en Karel Abraham genoemd worden als mogelijke opvolgers voor Siméon.

Honda Repsol Movistar Yamaha Ducati
Marc Marquez Valentino Rossi Andrea Dovizioso
Jorge Lorenzo Maverick Vinales Danilo Petrucci
Ecstar Suzuki Gresini Aprilia KTM
Alex Rins Aleix Espargaro Johann Zarco
Joan Mir Andrea Iannone Pol Espargaro
Tech3 KTM Pramac Ducati LCR Honda
Hafisz Syahrin Jack Miller Cal Crutchlow
Miguel Oliveira Pecco Bagnaia Takaaki Nakagami?
Petronas SIC Yamaha Reale Avintia Ducati
Franco Morbidelli? Tito Rabat?
Fabio Quartararo? Xavier Siméon? Karel Abraham? Alvaro Bautista?

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.