Route Dakar Rally 2020 in Saoedi-Arabië bekend gemaakt

De 2020 editie van de Dakar vindt plaats van 5 tot 17 januari en zal volledig in Saoedi-Arabië gereden worden met de start in Jeddah en aankomst in Al Qiddiy. Na 29 jaar in Afrika en 11 jaar in Zuid-Amerika start daarmee een nieuw hoofdstuk voor de Dakar.

Eerder deze week werd tijdens een officiële persconferentie de 2020 editie van de Dakar rally voorgesteld. Dat de rally naar het Midden-Oosten verhuist, wisten we al, maar nu krijgen we eindelijk ook een eerste glimp van de route voor volgend jaar.

De race start op 5 januari in Jeddah aan de Rode Zee, de op een na grootste stad in Saoedi-Arabië. Van daaruit gaan de deelnemers noordwaarts de berggebieden in de buurt van Jordanië in. Daarna voert de route naar het zuiden richting Riyadh, waar de deelnemers de enige rustdag zullen hebben. Na de rustdag maakt de route nog een lus door de zuidelijke regio van het land, en gaat het verder richting de finish in Al Qiddiya op 17 januari.

Tijdens de persconferentie liet Prins Abdulaziz bin Turki Al-Faisal Al Saud, president van de sportautoriteit van Saoedi-Arabië, weten bijzonder trots te zijn dat zijn land de Dakar mag verwelkomen. “De 2020 Dakar wordt een reis door adembenemende vergezichten, onbekende landschappen en onverwachte uitdagingen. […] Dakar is meer dan alleen een race, het is een sterke boodschap van openheid en verwelkoming die het Koninkrijk via sport, toerisme en cultuur naar de wereld wil sturen.”

©ASO-Sharaee2030

Dat de Dakar Rally naar Saoedi-Arabië verhuist, doet toch ook heel wat stof opwaaien, vooral omdat het land vooral harde cash en invloed heeft gebruikt om de iconische Dakar naar het Midden-Oosten te halen. Tegelijk worden er ook serieuze vraagtekens gesteld bij de veiligheid en mensenrechtenkwesties in Saoedi-Arabië. Hoe gaat het land omgaan met vrouwelijke deelnemers bijvoorbeeld?

©Fahad Altrisy, SeeSaudi

Ook binnen de leiding van de Dakar zelf verschuift er het een en ander. Met de oversteek van Zuid-Amerika naar het Midden-Oosten geeft Etienne Lavigne de fakkel van koersdirecteur na 15 jaar over aan David Castera. Die laatste is zeker geen onbekende binnen de Dakar. Zo nam hij in het verleden deel bij de motoren en als copiloot in de Mini van Stefan Peterhansel. Van 2006 tot 2015 was hij ook al Sportief Directeur van de Dakar.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6228_kaw_z900_fb_post_900x900.jpg

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.