Dakar Rally verhuist naar Midden-Oosten in 2020

Het is officieel. De Dakar Rally verlaat Zuid-Amerika en zal de komende 5 jaar in het Midden-Oosten gereden worden.

Vanaf 2020 luidt de Dakar Rally een nieuw tijdperk in. Na 11 jaar verhuist het hele circus van Zuid-Amerika naar het Midden-Oosten. De ASO, de organisator van de Rally, ondertekende daarvoor een vijfjarige overeenkomst met Saoedi-Arabië.

De Dakar Rally doet daarmee een nieuw continent aan. In 2009 verhuisde de Rally naar Zuid-Amerika omdat de terroristische dreiging in Mauritanië te groot werd waardoor de editie van 2008 zelfs afgelast werd. Na 11 jaar is het draagvlak in de economisch al minder sterke regio in Zuid-Amerika te klein geworden. De editie dit jaar werd volledig in Peru gereden nadat de buurlanden Chili, Ecuador en Bolivië zich in extremis terugtrokken.

Nog een Zuid-Amerikaanse editie was een optie, maar door de voortdurende economische onzekerheid in de regio, ging de ASO toch ook al aan tafel zitten met andere mogelijke partners Zuid-Afrika en het Midden-Oosten. Met de nu getekende overeenkomst als gevolg.

Het eerste jaar zal de rally in januari vermoedelijk starten vanuit Riyadh. Het lijkt erop dat de 2020 editie volledig in Saoedi-Arabië zal plaatsvinden. Daarna zal de organisatie naar alle waarschijnlijkheid proberen uit te breiden naar andere landen zoals Oman, Jordanië of Egypte.

Saoedi-Arabië heeft alvast geen tekort aan terrein voor de Dakar: een 2,3 miljoen vierkante kilometer grote zandbak in de vorm van de Arabische woestijn en het Asir gebergte, waar temperaturen in januari variëren van -2 tot 30 graden Celsius.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.