1980 MX500 Malherbe André BEL Honda French Grand Prix Gaillefontaine World Champion

RIP André Malherbe – een terugblik (video)

André Malherbe is gisteren op 66-jarige leeftijd overleden. We blikken kort terug op de carrière van de drievoudig wereldkampioen motorcross.

Na de dominantie van Roger De Coster en voor de hoogdagen van Jobé en Geboers was André Malherbe de koning van het Belgische motorcross. De man in het wit was symbolisch voor de hoogdagen van HRC Honda in de beginjaren tachtig en enkel pech en enkele zware blessures weerhielden hem van meer wereldtitels. Wanneer hij na zijn carrière in de cross deelneemt aan de Dakar rally, geraakt hij tragisch verlamd bij een zware crash. Toch blijft hij betrokken bij de crosswereld en zou hij zelfs nog TV-optredens maken tijdens o.a. de cross op de citadel van Namen, vlakbij zijn thuis in Hoei.

Voor wie er nog niet bij was tijdens de hoogdagen van de cross, kan het moeilijk zijn om het belang van André Malherbe in te schatten, gelukkig maakte RTBF motorjournalist Gérald Wéry destijds deze prachtige reportage over ‘Hollywood’ Malherbe, een wereldkampioen die ondanks alle beproevingen erg gelukkig in het leven stond.