Dromen mag: Akira VFR1200

Akira is een Japanse manga uit 1988 die ondertussen al meer dan 30 jaar tot de verbeelding van motorrijders spreekt. Ontwerper Jan Hrbek kruiste de motor van het hoofdpersonage met Honda’s VFR 1200 en het resultaat mag er wezen.

Honda’s VFR 1200F werd in 2009 geïntroduceerd als Honda’s nieuwe vlaggenschip in het toersegment. Nu zijn zware toermotoren er de afgelopen jaren niet populairder op geworden en ondanks Honda’s V4-expertise kon deze toerer slechts weinig mensen bekoren – o.a. een te kleine tank/hoog verbruik was een vaak terugkomend punt van kritiek. Toen later ook de VFR800 flopte, bleven de oldschool VFR liefhebbers op hun honger zitten met hun verlangen naar een sportieve V4 waar Honda ooit groot mee werd.


Ontwerper Jan Hrbek kruiste zo’n dikke, sportieve VFR met een aantal features die we kennen van de Akira motorfiets en het resultaat is niet mis. Misschien nog nét iets te extravagant om in Honda’s huidige line-up te passen, al liet het merk in het verleden met o.a. de DN-01 en Vultus zien dat ze niet vies zijn van buiten de lijntjes te kleuren. Nu enkel nog een Euro5 V4 bouwen…