Morocco Desert Challenge breekt records

Terwijl de Dakar, de bekendste rally ter wereld, net aankondigde dat ze na 11 jaar Zuid-Amerika zullen inruilen voor het Midden-Oosten, is vorig weekend de Morocco Desert Challenge van start gegaan. De 11de editie alweer en de grootste tot nog toe.

De Morocco Desert Challenge is uitgegroeid tot de 2de grootste rally ter wereld. Bij de 10de editie vorig jaar dacht organisator Gert Duson nog dat het niet meer groter kon, tot ze de registraties voor 2019 openden en ze overspoeld werden door inschrijvingen. In slechts 2 maanden tijd bereikten ze de limiet en moesten de inschrijvingen onherroepelijk dicht. Met ruim 50 procent meer deelnemers dan vorig jaar op de startlijst, en bij de side-by-sides zelfs een verdubbeling, breekt de Morocco Desert Challenge 2019 alle records.

Indrukwekkende aantal deelnemers

Aan de start in Agadir stonden zondag niet minder dan 73 motoren en quads, 62 SSV’s, 80 auto’s en 35 trucks, in totaal bijna 300 rally-raid voertuigen, 210 assistentietrucks en -auto’s, en 1300 personen. “Ondanks dat steeds meer toprijders de MDC weten te vinden, blijft de traditionele, gemoedelijke spirit gehandhaafd”, vertelt Gert Duson, bezieler en organisator van der rally. “Morocco Desert Challenge is en blijft een amateurrally. Dat is te merken aan bijvoorbeeld het grote aantal inschrijvingen bij de SSV’s. In deze laagdrempelige categorie met een grote funfactor zien we een ruime verdubbeling van het aantal deelnemers, van 28 inschrijvingen vorig jaar naar 62 in deze editie.”

Jeroen Ramon

Bij de motoren stonden dit jaar 5 Belgen aan de start: Jeroen Ramon, Thibaut Lemahieu, Bjorn Hamiaux, Steve Wybouw, en Bob Peeters. Die laatste doet het meteen ook hardcore in de Malle Moto klasse, dus zonder enige assistentie en met enkel een kist met onderdelen en sleutelgerief. Verder stonden er 8 Nederlanders aan de start, waaronder Paul Spierings, Jan Van Gerven en Pascal de Baar die we in het verleden ook al in de Dakar zagen.

Thibaut Lemahieu met het nummer 134 op Plage Blache

De rally start traditioneel met de spectaculaire proloog op Plage Blanche aan de Atlantische Oceaan, 250km ten zuiden van Agadir. Daarna voeren 8 etappes door het Marokkaanse binnenland van Abetteh over Merzouga naar Saïdia aan de Middellandse Zee. De route, die sportief directeur Jean-Claude Kaket voor deze editie heeft uitgezet, voert over een heel afwisselend terrein. De deelnemers krijgen een interessante opeenvolging van snelle pistes, technische stukken, wijde Afrikaanse vlaktes, veel duinen, zoutmeren en een aantal legendarische Dakar-pistes voor de wielen. 

Indrukwekkende start op Plage Blanche

In deze elfde editie heeft de navigatie een nog belangrijkere rol gekregen. “Snelheid alleen is niet voldoende”, zegt Duson. “De navigatie zal veel van de deelnemers vergen en zal de snelheid er hier en daar flink uit halen.” Wat de Morocco Desert Challenge zo speciaal maakt, is dat er geen enkele kilometer liaison is tussen de specials. Elke etappe vertrekt en eindigt dus in het bivouak. Dat maakt deze rally een unicum in de wereld. “Het is letterlijk coast-to-coast, 2500 kilometer wedstrijd zonder ook maar 1 km liaison, door alle variaties aan landschappen die Marokko te bieden heeft. Er ligt een compleet nieuwe route, waarmee we tegemoet komen aan zowel nieuwe als jarenlange trouwe deelnemers en aan zowel toprijders als aan de mensen voor wie de Morocco Desert Challenge een vakantie is, want nogmaals: MDC is en blijft een amateurrally waarin gemoedelijkheid even belangrijk is als de wedstrijd zelf”, benadrukt Duson.

Bjorn Hamiaux in de duinen op Plage Blanche.

Halverwege de rally staat bij de motoren de Amerikaan Skyler Howes op kop, gevolgd door de Spanjaard Joan Pedrero. De Nederlander Paul Spierings vervolledigt de top 3. Jeroen Ramon staat 17de op goed 2u24 van leider Howes. Bob Peeters vinden we terug op de 30e plek. Bjorn Hamiaux, Steve Wybouw zitten helemaal aan het einde van het klassement en Thibaut Lemahieu heeft ondertussen de strijd al moeten staken. Hij was nochtans goed begonnen met nog een 5de plek in de 1e etappe. 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.