Febiac: 10% méér gemotoriseerde tweewielers ingeschreven

De verkoop van nieuwe motorfietsen en scooters blijft in de lift zitten. Dat maakte FEBIAC, de Belgische en Luxemburgse Automobiel- en Tweewielerfederatie, bekend. FEBIAC noteerde in het eerste kwartaal van dit jaar een groei van 10% ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Toegegeven, in 2018 lag de groei in het eerste kwartaal nog op 11%. Tellen we de bromfietsen mee, dan is de stijging van de totale markt van gemotoriseerde tweewielers 23,8%. Uit de gegevens van FEBIAC blijkt dat er in de eerste drie maanden 6.862 nieuwe motoren, scooters en trikes zijn ingeschreven, een goede 620 méér dan in het eerste kwartaal van 2018.

De groei is deels te verklaren door de lancering van nieuwe modellen en deels door de mobiliteitsproblematiek. De motorfiets is dan nog altijd een interessante oplossing. Weggebruikers op motoren en scooters kunnen gemakkelijk door het drukke verkeer, zowel in de stad als op de snelweg.

Mobiliteitsoplossing

Vooral de verkoop in de categorieën die zich goed lenen voor woon-werkverkeer zitten in de lift. Bij de 125 cc scooters, de middelzware motoren de reisenduro’s stegen de inschrijvingen met respectievelijk 14,1%, 18,3% en 14,4% meer dan het gemiddelde van de markt. Als we naar de regionale verschillen kijken dan is de groei het sterkst in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant. Het Brussels Hoofdstedelijk gewest, Antwerpen, Vlaams- en Waals Brabant en Oost Vlaanderen zijn goed voor zo’n 55% van alle inschrijvingen. Het aandeel van Antwerpen in de nieuwe inschrijvingen is 17,1%, dat van Oost-Vlaanderen 14%, en dat van het centrum van het land (Brussel hoofdstad en Vlaams- en Waals Brabant) 24,3%.

Nieuwe modellen

Ook de nieuwe modellen geven een ‘boost’ aan de markt. Dat blijkt onder meer uit de positie van BMW in de top tien van meest ingeschreven merken en in die van de populairste modellen. Midden vorig jaar kondigde het Duitse merk de R1250 aan als opvolger van de R1200. De verschillende uitvoeringen van dat vernieuwde model zitten meteen aan de top van ranglijst. En van die nieuwe modellen zijn er direct ook fors meer ingeschreven dan de voorganger in de eerste drie maanden van 2018. BMW neemt dankzij die R1250 de nummer één plaats in in de rangschikking van de merken. Het Duitse merk ging er 20,4% op vooruit. Daarmee is BMW echter niet het snelst groeiende merk in de top tien. Die eer is weggelegd voor Honda dat als nummer twee 33% beter doet dan vorig jaar. De marktleider van 2018, Yamaha, komt op de derde plaats uit (+1,2%) voor sterke groeiers als Kawasaki (+17,1%) en KTM (+11,3%). Zeven van de tien topmerken noteren een vooruitgang die boven het gemiddelde van de markt ligt.

Top 10 merken
Top 10 modellen

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.