Mocht je het nog niet weten: Massimo Tamburini’s iconische Ducati 916 blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Om dat te vieren, kan je nu een uniek prototype van de hand van de meester zelf gaan bewonderen in het Ducati Museum in Bologna.

Als onderdeel van de viering van het 25-jarig jubileum van de Ducati 916 stelt het Ducati Museum nu een unieke 916 tentoon van Massimo Tamburini zelf. Daarvoor ging het museum een samenwerking aan met Simona Tamburini, de dochter van de Italiaanse ontwerper en eigenaar van de motorfiets. De 916 die wordt getoond, is niet van de minste. Het is een van de drie prototypes die Tamburini eigenhandig bouwde en die later aan de basis zouden liggen van het productiemodel dat in 1994 gelanceerd werd.

Massimo Tamburini, die in 1986 al de Paso 750 voor Ducati had ontworpen (ook te zien in het museum trouwens), ontwikkelde met deze 916 een motorfiets die een echte revolutie ontketende in de motorfietswereld. Zes jaar lang bestudeerde Tamburini nauwgezet elk detail, zonder ooit de windtunnel te gebruiken. De aerodynamica en het chassis van de 916 werden volledig ontwikkeld op de wegen rond Rimini en op de circuits van Misano en Mugello.

Het prototype dat nu tentoongesteld wordt in het museum vertoont meer gelijkenissen met de 916 SP-serie, het top-model van de 916-serie. De motorfiets is bijna volledig gemaakt uit glasvezel, terwijl de luchthappers, het voorspatbord, airbox, uitlaten en nummerplaathouder van carbon zijn gemaakt. Verder is de motorfiets uitgerust met racecomponenten zoals de vijfspaaks magnesium velgen (destijds alleen in raceversies gebruikt) en de lichtere enkelzijdige achterbrug. Opmerkelijk is de afwezigheid van richtingaanwijzers en een kilometerteller: de enige instrumentatie is een toerenteller en een watertemperatuurindicator. Meer heb je uiteindelijk ook niet nodig natuurlijk.

De motorfiets is nog tot 15 januari 2020 te bewonderen in het Ducati Museum in Bologna.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.

About The Author

Related Posts