Marquez en Pedrosa testen Formule1 bolide

Viervoudig MotoGP Wereldkampioen Marc Marquez en Dani Pedrosa stapten deze week, tussen alle transferperikelen door, in een Toro Rosso Formule 1-auto voor een aantal rondjes op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Beide heren trokken dinsdag naar de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk, voor een testsessie in een Scuderia Toro Rosso Formule 1-wagen. Na een paar oefensessies in de simulator mocht eerst Marquez en daarna Pedrosa achter het stuur kruipen van de Red Bull RB8 uit 2012 in Toro Rosso kleuren. Onder toeziend oog van Red Bul-baas Dietrich Mateschitz en gecoacht door voormalig Red Bull-coureur Mark Webber reed Marquez 43 rondjes op het circuit in Spielberg. Nadien mocht Pedrosa het stuur van hem overnemen voor zijn deel van de fun.

©Philip Platzer

Hun rondetijden werden niet vrijgegeven maar Marquez zou een snelste tijd neergezet hebben van 1:14.9, ruim 10 seconden boven de qualificatietijd van Valtteri Bottas vorig jaar. Daar moet wel bij vermeld worden dat Marquez in een 5 jaar oude auto reed met een conventionele V8 zonder turbo, zonder DRS, zonder KERS en op bredere banden. Appelen en peren dus. De auto waarin Felipe Massa de poletijd neerzette op de Red Bull Ring in 2014 komt nog het dichtst in de buurt voor een vergelijking. Massa was in die auto toen 6 seconden sneller toen dan Marquez nu.

“Vandaag een brede glimlach, de hele dag!”, straalde Marquez, “het was een geweldige ervaring.”

“Het was ongelooflijk om een Formule 1-auto te besturen, want het is mijn eerste ervaring met een auto op een circuit. Ik heb nog nooit eerder gereden. Ik heb wel eens met een Formule 3 gereden, maar dat was maar twee ronden, in Motegi.”

“Ik ben inmiddels in de fabriek geweest en heb in de simulator gezeten. Het was belangrijk om in de simulator te zitten want ik ben al een keer gecrasht”, vervolgde hij lachend. “Die kon ik niet redden met m’n elleboog.”

“Ze hebben me gezegd dat ik het om te beginnen niet slecht had gedaan, maar ik was zo ver verwijderd [van de snelle tijden]. Maar stap voor stap begon ik de dingen te begrijpen en rond deze legenden is alles gemakkelijker.”

“Het is een dag die ik me altijd zal herinneren.”

©Markus Berger

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.