Lightning kondigt nieuwe elektrische motorfiets aan

Nog meer aankondigingen uit het elektrische kamp deze week. Na Zero komt nu ook Lightning met een teaser van formaat.

Lightning, de fabrikant van elektrische motorfietsen uit San Jose in Californië, kondigt aan dat ze in maart een nieuw model zullen onthullen: de Lightning Strike.

In de sneak preview krijgen we  nog niet veel informatie mee. Enkel dat de topsnelheid (241km/u) zal zijn, de actieradius (241km) en de laadtijd: 35 minuten. Oh, en de prijs: 12998 USD oftwel 11500 EUR.

Impressionant? Misschien wel, maar die cijfers moeten toch wat in perspectief gezet worden. De actieradius bijvoorbeeld zal lang niet aan constante topsnelheid zijn. Lightning geeft daarover nog geen verdere informatie maar doorgaans is de actieradius de afstand die je in stadsverkeertempo kan halen. Ook de details van de laadtijd vragen toch wat verduidelijking. Gaat het hier echt om een volgeladen batterij op 35 minuten? Of slechts 80% zoals dat wel vaker het geval is?

Wat wel impressionant is, is de aangekondigde prijs. Lighting wil naar eigen zeggen hun assortiment uitbreiden naar andere segmenten, gericht op de reguliere motorrijders. Superieure prestaties en betaalbaarheid staan daarbij centraal. De belofte van betaalbaarheid lossen ze dus alvast wel in. Bij directe concurrent Zero betaal je voor een SR-model met extra Charge Tank en gelijkaardige actieradius al gauw bijna 18000 EUR. En dan kom je qua topsnelheid lang niet in de buurt van wat de nieuwe Lightning belooft.

Lightning is niet aan zijn proefstuk toe. De Amerikaanse fabrikant bestaat al sinds 2006 en hun motoren racen al sinds 2010. De Lightning LS218 is met zijn 200+pk, 225kg rijklaar gewicht en 228Nm koppel een superbike om U tegen te zeggen. Deze LS218 is snel! De motor heeft een geregistreerde topsnelheid van 350km/u op de legendarische zoutvlakte van Bonneville. Maar het meest opvallende overwinning is wel die op Pikes Peak in 2013, waar ze niet alleen de snelste elektrische motor waren, maar de snelste motor tout court. De LS218 is ook vandaag nog houder van het snelheidsrecord bij de elektrische motoren op Pikes Peak.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.