John McGuinness test Norton V4 SS op Cadwell park (Video!)

Norton’s langverwachte 1.200cc V4 is eindelijk af. Na de introductie van de racemotor lopen er nu productieklare V4’s van de band. Uiteraard gaat het om handgemaakte ‘boutique’-bikes voor de happy few. En één van die happy few is Norton’s IOM TT piloot John McGuinness.

Josh Brookes kon eerder al aan de slag met het race prototype van de V4 op het Eiland Man.

De geschiedenis van Norton liep de laatste jaren niet over een leien dakje, al zit er weer beterschap in sinds de overname door Stuart Garner. Deze Britse ondernemer kon in 2011 maar liefst 7,5 miljoen pond lenen, waardoor het bedrijf zich kon vestigen in het prachtige Donington Hall en er opnieuw gestaag motoren geproduceerd werden. Daarbij gaat het om 961-afgeleiden, de Norton Dominator en sinds kort ook een heuse superbike, de V4 RR en SS. In totaal spreken we tot 2019 over 200 SS’en, en een driehonderdtal RR’s die compleet uitverkocht waren enkele dagen nadat Norton de komst van het nieuwe model bekendmaakte.

Eén ding is zeker: de (Öhlins) vering werkt.

Die aankondiging gebeurde al in 2016, waarna het een jaar duurde eer er een prototype racemotor klaar was voor de IOM TT. Nog een jaartje verder staat de productie op punt en kon racer John McGuinness enkele eerste rondjes draaien op het spectaculaire circuit van Cadwell Park. Stuart Garner tweette alvast onderstaand filmpje. (Wie McGuinness’ binnensmonds commentaar verstaat, mag ons gerust een vertaling doorgeven, al begrijpen we vooral dat hij tevreden was en ook zo’n motor aan z’n collectie wil toevoegen.)

 

Hoe de toekomst er uitziet voor de Norton V4 is nog niet helemaal duidelijk, maar het is wel voor het eerst in lange tijd dat Norton zich effectief aan de productieplanning kan houden. De V4 was aangekondigd voor eind 2017 en hij staat er, met plannen voor de productie van 500 tot zelfs 1000 motoren per jaar vanaf 2019. Niet slecht voor een Engels bedrijf met 120 werknemers. En voor de racerij wist Garner nog te melden dat het motorblok ontworpen werd met een 1.000cc configuratie in het achterhoofd. Opnieuw Norton’s in het BSB op termijn? Dat is uiteraard een droomscenario.

Na de Aprilia en Ducati is er dus nog een derde, Europese en uiterst exclusieve V4.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.