Het verhaal achter MOTOBOT, de robot die Rossi wil verslaan (Docu)

In 2015 pakte Yamaha uit met het nieuws dat het een motorrijdende robot wilde creëren. Alsof dat niet genoeg was, deden de Japanners er een schepje bovenop: de robot zou Valentino Rossi moeten verslaan.

Anno 2017 is het niet zozeer de vraag of MOTOBOT in staat zou zijn om een snellere rondetijd dan Rossi neer te zetten op een R1M, maar eerder wanneer. Op twee jaar tijd leerden de techneuten uit Iwata ontzettend veel over wat er nodig is om de robot te leren rijden, en sterker nog: wat er nodig is om een snelle ronde neer te zetten.

Toegegeven, in het wedstrijdje tegen Rossi kreeg MOTOBOT nog meer dan een halve minuut aan zijn robotlaarzen gelapt, al zijn de resultaten op z’n minst interessant te noemen. Net zoals Audi ooit als eerste uitpakte met een zelfbesturende RS7 op Hockenheim is Yamaha’s robot een intrigerende kijk in de toekomst.

In het filmpje hieronder leer je meer over MOTOBOT, al moet je het monotone Engrish van de Japanse techniekers er wel bijnemen. Wie de race tussen Rossi en MOTOBOT nog eens wil zien, klikt hier.