Jessica Leyne wint de Franse preselecties van de BMW GS Trophy

In het weekend van 21 en 22 oktober verzamelden maar liefst 116 motorrijders in het zuiden van Frankrijk om zich te kwalificeren voor de internationale finale van de BMW GS Trophy. Onder hen de Belgische Jessica Leyne. Hoewel het haar eerste deelname was, slaagde de enthousiaste Diksmuideling er toch in zich vóór de Franse kandidaten te plaatsen. 

Het is reeds de zesde keer dat BMW Motorrad de BMW GS Trophy organiseert, maar het is slechts de tweede keer dat vrouwelijke motorrijders expliciet uitgenodigd worden. De GS Trophy is een ploegenuitdaging die uitgaat van solidariteit en ploeggeest en dit in de meest uitzonderlijke landschappen. Na Tunesië, Zuid-Afrika, Patagonië en Thailand zal dit jaar het uitgestrekte en desolate Mongolië het decor vormen en ploegen van over de hele wereld mogen ontvangen. Daar waar er bij de eerste uitgave slechts vijf ploegen deelnamen, namen in 2016 maar liefst negentien teams deel in Thailand.Alvorens ze mogen deelnemen aan de ultieme uitdaging, mogen de liefhebbers van uitdagend terrein zich met elkaar meten tijdens selectieproeven die over de hele wereld georganiseerd worden. Dit jaar heeft een jonge Belgische deelgenomen aan de selectieproeven die het hele weekend van 21 en 22 oktober duurden. Jessica Leyne is geen onbekende in het motormilieu noch bij de GS Trophy, want ze heeft reeds eerder deelgenomen aan Belgische voorrondes in 2014 (1e plaats) en 2015 (2e plaats). Als motorfanaat werkt ze als freelancer voor verschillende magazines en motorwebsites. Ze heeft ook samen met haar echtgenoot de site MotoMentals opgezet. Op dit ogenblik bereid ze een vijf jaar durende wereldreis voor.

“Ik wilde heel graag deelnemen aan de Franse GS Trophy aan het stuur van de R 1200 GS Rallye, omdat dit me dit een realistisch beeld zou geven over mijn kunnen en een ticket zou opleveren naar Zuid Afrika, waar er tijdens de qualifier ook enkel met de boxers zal gereden worden,” gaf winnares Jessica mee.

De BMW GS Trophy is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor al wie houdt van all-terrain, avontuur, ontmoetingen en vriendschap. Gedurende twee dagen hebben de kandidaten van de Franse selectieproeven zich onderling moeten meten op het domein Enduroland van Château de Lastours in de Corbières (zuiden van Frankrijk). Jessica nam als enige van de zes vrouwelijke kandidaten deel met een R 1200 GS, de andere dames kozen voor een model uit de F reeks.


Na twee dagen vol met navigatie-opdrachten, over onverhard terrein en met wederzijdse hulp, is Jessica Leyne op de eerste plaats bij de dames geëindigd. Ze moet nu haar plaats zien te veroveren tegen de andere internationaal geselecteerde dames tijdens een International GS Trophy Female Team Qualifying event van 13 tot 17 november.

“Ik kan het nog altijd niet geloven. Het weekend was énorm opwindend en het weer sloot perfect aan bij de uitdaging: eerst zon, dan regen en veel wind. De finale was heel technisch, maar ik heb toch kunnen bewijzen dat ik een kans heb om naar de internationale finale te gaan. Ik vertrek nu eerst naar Zuid-Afrika, met mijn runner-up Sonia Bardot (FRA), waar we de andere kandidates voor het vrouwenteam zullen ontmoeten. Daar zal de concurrentie nog sterker zijn, maar ik wil me toch vooral amuseren en het beste van mezelf geven. Als daar een ticket voor de finale in Mongolië bijkomt, dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn,” gaf Jessica nog mee.