GMT94 Yamaha-team houdt endurance races voor bekeken

Het Franse GMT94 Yamaha-team heeft aangekondigd dat het na dit seizoen de endurance races vaarwel zegt. De 8 uren van Suzuka volgende week zal de laatste race zijn in het EWC FIM Endurace kampioenschap. Maar dat wil niet zeggen dat ze er mee stoppen!

In het EWC FIM Endurance Wereldkampioenschap staat het GMT94 Yamaha-team, met nog 1 race te gaan in Suzuka op de tweede plek in het algemene klassement. Met 10 punten achterstand op het Franse F.C.C. TSR Honda team, is de eindoverwinning in EWC FIM Endurance nog binnen handbereik. Het Yahama-team is daarenboven ook titelverdediger in Suzuka en gaat er met de ‘anniverary edition’ van de Yamaha R1 alles aan doen om die 4de titel op rij binnen te halen.

Na die race stopt het endurance verhaal voor het Franse Yamaha-team. Op hun website kondigen ze aan dat de race in Suzuka de laatste zal zijn. Met drie wereldtitels en zeventien FIM EWC-overwinningen op hun palmares, zal GMT94 Yamaha het Endurance World Championship verlaten. Voor de fans van endurance races is dit groot nieuws.

Voor de fans van het World Supersport kampioenschap is het evengoed groot nieuws! Het GMT94 Yamaha team schuift namelijk op naar de WorldSSP, waar het de rest van het seizoen 2018 en het hele seizoen 2019 zal meestrijden. Het GRT Yamaha team, nu nog WSSP, zal op zijn beurt vermoedelijk opschuiven naar het World Superbike kampioenschap.

Met deze verschuivingen herstructureert Yamaha zijn aanwezigheid in de verschillende wereldkampioenschappen, en het zal interessant zijn om te zien hoe het succesvolle endurance raceteam kan concurreren in een nieuw kampioenschap, met een nieuwe machine.

Wat betekent deze beweging voor het EWC FIM Endurance Wereldkampioenschap? Dat valt nog af te wachten. Het andere Yamaha fabrieksteam, het Oostenrijkse YART-team zal de vlag voor Yamaha blijven dragen, en de Japanners lijken vastberaden om met een fabrieksteam aan de start te blijven komen van de o zo belangrijke Suzuka 8-uursrace.

 

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.