Foggy Petronas FP1 superbike onder de hamer

Op 23 februari gaat voor het eerst in de geschiedenis een Foggy Petronas FP1 superbike onder de hamer in de UK. Silverstone Auctions veilt er een van de illustere 150 exemplaren ooit gemaakt.

Herinner je je nog die ambitieuze samenwerking tussen Petronas en viervoudig World Superbike-kampioen, Carl Fogarty begin jaren 2000? De Maleisische oliegigant had het plan opgevat om met een eigen superbike een gooi te doen naar de wereldtitel in de WSBK. Het resultaat was een van de zeldzaamste superbikes ooit gebouwd. Slechts 150 exemplaren werden er gemaakt in 2002: 50 voor raceteams, 100 voor de openbare verkoop.

Eentje daarvan komt nu te koop via Silverstone Auctions tijdens de Race Retro Classic Car Sale op 23 februari.

De Petronas FP1 werd ontwikkeld door het Britse ingenieursbureau MSX International. De motorfiets werd gebouwd rond een Suter Racing 899.5cc viertakt driecilinder-motor die 127,4 pk produceerde bij 10.000 tpm en 92Nm koppel bij 9.700 tpm. Gespiegeld aan de raceversie, kwam de straatlegale FP1 met de beste componenten die op dat moment beschikbaar waren: Öhlins-vering, Brembo-remmen en OZ Racing-wielen, allemaal verpakt in opvallend ontworpen carbon-kuipwerk. De eerste serie van 75 machines werd vervaardigd in het Verenigd Koninkrijk, en de daaropvolgende 75 werden in Maleisië gebouwd.

Na 4 seizoenen en naar verluid een goeie 35 miljoen euro kwam er in 2006 een einde aan het WSBK-verhaal. Het Foggy Petronas Racing team, met rijders als Troy Corser en Chris Walker, slaagde er niet in een race te winnen in die 4 seizonen. De beste resultaten behaalden ze in 2004 met 2 keer een pole positie en een tweede plek in Misano voor Corser.

Vooral de veelgeprezen straatlegale versie van de FP1 is altijd een zeldzame verschijning geweest. De motoren werden door een gebrek aan een dealernetwerk nooit verkocht. In 2012 werden 129 van de 150 exemplaren gekocht door Momoto, een Maleisisch bedrijf die de motoren onder een nieuwe naam op de markt wilde brengen, de Momoto MM1. Een belastingtechnisch addertje onder het gras stak daar een stokje voor. De rechtszaak tussen Petronas en Momoto loopt nog steeds en tot dusver staan er dus ergens nog een heleboel motoren te bestoffen in een garage.

De privé-eigenaar van de motor die nu geveild zal worden, heeft zijn exemplaar altijd gekoesterd. Het kuipwerk werd met veel liefde in de originele, opvallende groene Petronas-kleur hersteld door het bedrijf dat ook de originele motorfietsen onder handen genomen heeft.

Deze FP1 heeft slechts 7km op de teller, maar heeft wel recent een volledig onderhoud gehad. Daarbij werden alle belangrijke componenten gecontroleerd , de vloeistoffen vervangen en een nieuwe batterij geïnstalleerd. Zelfs na 17 jaar is het elektronische dashboard volledig functioneel, start en rijdt de motor vlot, en heeft de motor een goede oliedruk.

Roger Taylor, Classic Vehicle Consignor voor Silverstone Auctions zei: “De Foggy Petronas FP1 is een zeer aantrekkelijke, goed ontworpen superbike die een motorfietslegende is geworden. Ondanks dat de motorfiets 17 jaar oud is, maakt het verbluffende ontwerp en de zeldzaamheid van deze machine het een ongelooflijk geliefde motorfiets voor een verzamelaar of liefhebber.”

“Het exemplaar dat we hebben voor de veiling is in ongelooflijke staat en wordt compleet geleverd met alle nodige documenten. We zijn er zeker van dat de volgende eigenaar de verleiding niet zal kunnen weerstaan ​​om er meer kilometers op te zetten dan de 7 km die hij tot nog toe heeft afgelegd. Het geluid van die driecilinder bij 10.000 toeren moet je gewoon horen! “

De FP1 zal geveild worden samen met een 2005 Yamaha R6 5SL Isle of Man Supersport TT-racemotor van James Macbride/Andy Hinton/Jason Griffiths op zaterdag 23 februari in The Race Retro Classic Car Sale op de Race Retro International Historic Motorsport Show in Stoneleigh Park, Coventry (CV8 2LG). Liefhebbers en mogelijke kopers kunnen dit pareltje gaan bekijken op vrijdag 22 februari van 9u30 tot 17u.

De Foggy Petronas FP1 zal ook te zien zijn op de Carole Nash show in Londen van 15 tot 17 februari.

Wil je ook een bod doen, surf dan naar www.silverstoneauctions.com