EICMA: Yamaha Niken GT

Yamaha neemt de LMW (Leaning Multi Wheeler) technologie naar de volgende stap met een GT uitvoering van hun Niken. Tegelijkertijd komt er ook een 3CT-concept, oftewel een volwassenere versie van Yam’s 125cc Tricity driewieler. Na een eigen test weten we dat Yamaha iets heel cool ontdekt heeft met de driewieler, maar welke meerwaarde biedt de GT t.o.v. de gewone Niken?
GT, Grand Touring,… Yamaha heeft na de uitgebreide demo-ritten besloten om de Niken helemaal in de markt te zetten als een sportieve toerfiets waar je het hele jaar door in volle vertrouwen (want, uitstekende grip vooraan)  mee kan rijden. Verwarmde handvatten, grote passagiersgrepen, veel rijcomfort, 12v aansluiting en 25 liter zachte zijtassen moeten ervoor zorgen dat het toeren op de GT nog een stuk praktische gaat dan op de gewone Niken. Verder is er nog een hoog windscherm, een middenbok en uiteraard wat andere kleurtjes en een licht aangepaste afwerking van de voorvork.
Hieronder de foto’s en het persbericht met alle details.
Het nieuwe leaning multi wheel concept van Yamaha: de 3CT, oftewel een maxiscooter uitvoering van de kleine Tricity.

Persbericht:
Maakt de Roads of Life voor elke rijder mogelijk
Yamaha stelt altijd alles in het werk om innovatieve en spannende ontwerpen te creëren, met voor ieder wat wils. Motorrijden draait om vrijheid, en het is het doel van Yamaha om motorfietsen te maken waarmee motorrijders nieuwe plaatsen kunnen ontdekken en onvergetelijke avonturen kunnen beleven.
Met de toevoeging van de NIKEN aan het Sport Touring segment, beschikt Yamaha nu over opvallende en duidelijke modelgroepen in deze categorie: de NIKEN, Tracer en FJR1300 modellen. Met deze diversiteit biedt het merk de unieke keuze uit motorfietsen met 2 of 3 wielen, zodat elke rijder zijn perfecte match kan vinden.
Yamaha doet er alles aan om de Sport Touring motorfietsen zo toegankelijk mogelijk te maken, met een 2019 assortiment dat uitgebreider is dan ooit. Van de uiterst betaalbare Tracer 700 tot de exclusieve NIKEN GT: met Yamaha zijn de Roads of Life voor iedereen bereikbaar.
NIKEN: Ultieme bochtenrijder
In 2018 maak de motorwereld kennis met een volledig nieuwe ervaring, dankzij de introductie van de radicale NIKEN motorfiets met 3 wielen.
De NIKEN is uitgerust met de innovatieve Leaning Multi-Wheel technologie en dubbele upside-down voorvork. Dit zorgt voor een ongelooflijke bochtenervaring en meer zelfvertrouwen in alle omstandigheden. Met meer contactoppervlak tussen de banden en de weg bieden de twee voorwielen meer grip aan de voorzijde van de motorfiets. Dit is met name merkbaar bij het nemen van bochten en afremmen, en de NIKEN is dankzij deze unieke en dynamische eigenschap met geen enkele andere motorfiets te vergelijken.
Uit feedback van het publiek dat heeft deelgenomen aan de 2018 NIKEN Demo Tours in Europa, blijkt dat deze revolutionaire motorfiets de harten snel heeft veroverd van motorrijders die eerst toch even moesten wennen aan het concept van twee voorwielen. 
Motorrijders die de kans hebben gehad om deze hoogwaardige Sport Tourer met twee voorwielen uit te proberen, beamen het gemak waarmee ook bij slecht weer bochten vol vertrouwen kunnen worden genomen. Bovendien bevestigen vele potentiële klanten dat de wendbaarheid van de NIKEN een compleet nieuwe dimensie aan het Sport Touring segment heeft toegevoegd. 
Om de aantrekkingskracht van de NIKEN te begrijpen, moet men ermee rijden. Nu het model beschikbaar is bij de Yamaha dealers, hebben rijders die de Europese NIKEN Demo Tour gemist hebben, de kans om het rijden met 3 wielen uit te proberen. 
Wanneer het gaat om nieuwe of onbekende technologie zijn er velen, waaronder motorrijders, die zich verzetten tegen het nieuwe en vast blijven houden aan wat ze kennen. De NIKEN heeft het bewezen: rijden is geloven. Met het bewezen bochtenwerk van deze unieke motorfiets start een nieuw tijdperk voor het Sport Touring segment.
Nieuwe NIKEN GT: Bochten kennen geen seizoenen
De NIKEN met twee voorwielen heeft het hart veroverd van vele rijders die zich hebben opengesteld en iets nieuws wilden proberen. De NIKEN is ontworpen om in alle weersomstandigheden te worden gebruikt en is geschikt voor alle seizoenen, ook op bochtige bergwegen. 
De nieuwe NIKEN GT beschikt over een speciale uitrusting voor nog meer functionaliteit van het 3-wielenconcept. Er kunnen nog langere afstanden worden gereden, met nog meer comfort voor rijder en passagier.
Het hogere scherm van de NIKEN GT biedt meer bescherming voor het bovenlichaam tegen weer en wind, en het speciaal ontworpen comfortzadel verhoogt de Sport Touring ervaring voor zowel rijder als passagier. De hoogwaardige 25-liter semi-zachte zijkoffers van ABS zijn licht, compact en handig in gebruik. Voor nog meer gemak is de achterdrager voorzien van geïntegreerde handgrepen voor de passagier. 
De handvatverwarming zorgt voor comfort bij koud weer en het warmteniveau is af te lezen op het instrumentenpaneel. Er is ook een extra 12 V poort voor het opladen van diverse apparaten. Het GT model is ook uitgerust met een centrale standaard waardoor men eenvoudig kan parkeren maar ook controles van ketting en banden tijdens langere ritten kan uitvoeren.
Dankzij de twee voorwielen en het radicaal vormgegeven kuipwerk zal NIKEN altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Bovendien is de nieuwe NIKEN GT leverbaar in twee nieuwe modelspecifieke kleurstellingen: Nimbus Grey met zwarte voorvork, en Phantom Blue met gouden voorvork.
Exclusieve kenmerken NIKEN GT
• Sport Tourer voor alle weersomstandigheden, alle seizoenen en lange afstanden
• Hoog windscherm
• Comfortzadel
• Handvatverwarming
• Semi-zachte 25 liter zijkoffers van ABS
• Achterdrager met handgreep voor passagier
• Centrale standaard
• Tweede 12 V DC poort
• Speciale GT carrosseriekleuren en voorvorkafwerkingen
Hoofdkenmerken NIKEN GT en NIKEN
• Meest innovatieve ontwerp in de Sport Touring klasse
• Ongekende wendbaarheid in bochten
• Goed gevoel van voorwielgrip, vertrouwen en remmen op alle oppervlakken
• Radicaal, brutaal en uniek ontwerp met twee voorwielen
• Geavanceerde Leaning Multi-Wheel-technologie
• Diepe leunhoek, maximaal 45 graden
• Ackermann-besturing, dubbele upside-down voorvorken
• Volledig verstelbare achterwielophanging
• 847 cc, driecilinder, vloeistofgekoelde, DOHC CP3 motor
• TCS, QSS, Assist en Slipper (A&S) Clutch, D-MODE, cruise control
• Stalen en aluminium hybride frame
Beschikbaarheid
De NIKEN GT is vanaf januari 2019 verkrijgbaar via de officiële Yamaha dealer. Neem voor meer informatie en de adviesprijs contact op met de Yamaha-persvoorlichter in jouw land.
Kleuren
NIKEN GT Nimbus Grey met zwarte voorvork
Phantom Blue met gouden voorvork
NIKEN Graphite met blauwe voorvork
Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.