Dakar Rally 2018 – Wie zijn de grote kanshebbers?

Aan de start van de 40e Dakar staan vandaag 142 motorrijders. Maar wie zijn nu de grootste kanshebbers? We zetten ze even op een rijtje.

Sam Sunderland (#1 – KTM)
De winnaar van vorig jaar en dan vooral door een consequent goeie race te rijden. Hij won eigenlijk maar 1 etappe in 2017 maar eindigde elke etappe sterk wat hem uiteindelijk ook de overwinning opleverde.

Matthias Walkner (#2 – KTM)
Voormalig motocross wereldkampioen en lievelingetje bij KTM, Matthias werd sterk tweede vorig jaar en wil nu zeker een gooi doen naar dat hoogste podiumplekje.

Adrien Van Beveren (#4 – Yamaha)
De underdog en de derde hond die misschien wel ‘ns met het been zou kunnen gaan lopen. Zijn Yamaha is misschien een tikkeltje minder ontwikkeld dan de Honda’s en KTM’s maar hij heeft de afgelopen jaren in stijgende lijn aangetoond dat hij slim en consistent kan racen, met een mooie vierde plek als eindresultaat vorig jaar.

Joan Barreda Bort (#5 – Honda)
Een fantastische rijder maar ook een beetje een ‘loose canon’: Joan Barreda Bort is de toprijder bij Honda maar heeft het merk tot nog toe geen overwinning kunnen bezorgen. Vorig jaar zorgde het Honda team voor heel wat hetze door te tanken buiten de assistentiezone, wat de rijders elk een uur straftijd opleverde. Drama en schitterende rijprestaties verzekerd. De overwinning? Dat is nog maar de vraag.

Paulo Goncalves (#6 – Honda)
De pure sportman: snel, consistent en een taaie klant. De vraag is wel of hij snel genoeg is om met het jonge geweld mee te kunnen.

Toby Price (#8 – KTM)
De Australiër heeft wat goed te maken en dat zullen we geweten hebben. In de vorige editie zag het er heel veelbelovend uit tot hij zwaar ten val kwam in de 4de etappe en zijn dijbeen op 4 plaatsen brak. Dit jaar zint hij duidelijk op weerwraak.

Wie houden we nog in de gaten?

Jeroen Ramon (#120 – Yamaha)
De enige belg van het peloton op een WR250. Toen de Dakar nog echt in Dakar eindigde, won hij het 250cc klassement en hij houdt vast aan zijn vertrouwde waarde. Benieuwd hoe hij het er in Zuid-Amerika vanaf gaat brengen na al die jaren afwezigheid!

Jurgen van den Goorberg (#48 – KTM)
Jurgen is zeker geen onbekende bij de Dakar. Na een mooie carrière in de MotoGP maakte hij in 2009 zijn debuut in de Dakar met meteen een 17e plek en de titel Beste Rookie. Nadien heeft hij enkele keren met een auto en zelfs als navigator in een truck deelgenomen. Sinds 2015 doet hij het hard core in de Malle Moto klasse en in 2016 behaalde hij daar zelfs de overwinning. Zeker een interessante naam om te volgen!

Lyndon Poskitt (#100 – KTM)
Wereldreiziger, motorbouwer, rally rijder,… Lydon doet het allemaal, beleeft er bakken fun mee en het beste van al: dit jaar mogen we mee genieten vanop de eerste rij. Dankzij een succesvolle crowdfunding campagne heeft hij in een mum van tijd de nodige centen verzameld om een hele filmcrew (4WD, chauffeur en cameraman/editor) in z’n kielzog mee te nemen. Vorig jaar greep hij net naast de overwinning in de Malle Moto klasse. Dit jaar probeert hij het opnieuw en kunnen we alles vanop de eerste rij mee volgen!

Tenslotte zijn er de 4 dames om in de gaten te houden.

Laia Sanz (#15 – KTM): het Spaanse geweld die een hele goeie kans maakt om haar beste prestatie (9e plek in 2015) te evenaren of zelfs te verbeteren.

Mirjam Pol (#50 – Husqvarna): de Nederlandse is geen rookie in de Dakar. Haar eerste deelname dateert al van 2006 toen ze als 22-jarige de Dakar finishte op een tweede plek in het damesklassement en 80e algemeen.

Rosa Romero Font (#73 – KTM): de gevestigde waarde bij de dames en ook wel bekend als Mevrouw Nani Roma. Terwijl hij een gooi doet naar de overwinning bij de auto’s, rijdt zij haar eigen race op de KTM.

Gabriela Novotna (#90 – Husqvarna): de rookie bij de dames. In het gewone leven tolk en lerares Engels-Frans, maar daarbuiten een off-road rijder met een grote droom: deelnemen aan de Dakar. We zijn benieuwd hoe ze het er vanaf gaat brengen!

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.