Dakar Rally 2018 – Tussenstand op de rustdag

In de eerste week van de Dakar hebben de duinen in Peru voor een uitdunning van het veld gezorgd. Van de 143 starters in Lima vorige zaterdag hebben er 110 de rustdag in Bolivië gehaald. De belangrijkste uitvaller in de eerste week is zeker titelverdediger Sam Sunderland.

Vooraan bij de top 10 gaat het er spannend aan toe. Adrien Van Beveren op de Yamaha heeft bij aankomst in Bolivië zijn eerste plaats moeten afstaan aan de Argentijn Kevin Benavides. Op de derde plek staat Matthias Walkner. Verder in de top tien vinden we Joan Barreda Bort, Toby Price, Antoine Meo die de etape in La Paz won, Xavier De Soultrait, Pablo Quintanilla, Gerard Farres Guell en Stefan Svitko. Het verschil tussen de eerste 3 is minder dan 2 minuten. Binnen de top tien blijven de verschillen zelfs onder de 17 minuten. Alles is dus nog mogelijk.

Bij de ‘Originals by Motul’ – de Malle Moto klasse dus – blijft de top 4 ongewijzigd. Olivier Pain staat nog steeds op kop, gevolgd nu door Hans-Jos Liefhebber, Lyndon Poskitt en Jurgen Van den Goorbergh. Edwin Straver is naar een 7e plek terug gezakt. Van de 22 Malle Moto starters in Lima blijven er nog 16 rijders over. Niet slecht als je bedenkt dat deze helden de Dakar rijden met enkel een toolbox en tentje als bagage.

De Peruvaanse duinen zullen nu plaats maken voor het Boliviaanse hooggebergte, waarna de karavaan richting Argentinië trekt. De komende week staan er voor de motoren nog 2 marathon etapes op het programma, waarbij er in het bivouac voor niemand assistentie toegestaan is. Voor de Malle Moto rijders is dit business as usual, de overige rijders zullen wel een paar schietgebedjes doen om dit heelhuids te overleven. In elk geval: spektakel verzekerd!

Laia Sanz in de grote zandbak in Peru

De 4 dames houden mooi stand. Laia Sanz staat voorlopig op een 17e plek. Rosa Romero Font doet het op plaats 70 beter dan haar echtgenoot Nani Roma die de race moest verlaten na een stevige buiteling met zijn X-Raid Mini. Gabriela Novotna en Mirjam Pol zijn weer wat opgeklommen in het klassement met een 86e en 94e plek. Keep on riding girls!