BMW fabrieksteam naar het FIM endurance wereldkampioenschap

BMW Motorrad heeft aangekondigd dat ze volgend seizoen met een eigen team zullen deelnemen aan het FIM Endurance Wereldkampioenschap. Daarmee maakt een nieuw fabrieksteam zijn opwachting in de paddock, naast Honda, Kawasaki, Suzuki en Yamaha.

BMW was natuurlijk al wel aanwezig in het FIM EWC, maar dan vooral als technische ondersteuning van andere teams. Vanaf volgend seizoen komt er nu een volwaardig fabrieksteam. BMW gaat daarvoor samenwerken met het MRP Team van niemand minder dan Team Manager Werner Daemen. MRP heeft bovendien al race-ervaring met de BMW S 1000 RR.

Voorlopig zijn er nog geen namen bekend gemaakt van renners. We weten enkel dat de BMW S 1000 RR op Dunlops zal staan.

“Het FIM Wereldkampioenschap Endurance is om vele redenen een aantrekkelijk platform voor ons,” laat Dr. Markus Schramm, hoofd van BMW Motorrad, weten. “Endurance-races zoals de Bol d’Or of Le Mans zijn echte uithoudingstests voor zowel mens als machine, waarbij we de prestaties van onze BMW S 1000 RR op het internationale podium kunnen demonstreren. De FIM EWC wordt wereldwijd steeds populairder en biedt ons de mogelijkheid om ook op de Aziatische markten aanwezig te zijn. Het is voor ons dan ook een logische stap om onze inzet met de nieuwe RR uit te breiden. Ik kijk er naar uit om deel te nemen op het hoogste niveau met dit BMW Motorrad World Endurance Team.”

“Het MRP-team van Werner Daemen is een competente partner met een schat aan race-ervaring, die ook al zeer vertrouwd is met de nieuwe RR. We zijn ook verheugd Dunlop aan boord te hebben en deel uit te maken van dit project als bandenpartner,” vertelt Marc Bongers, BMW Motorrad Motorsport Director. “Het doel is duidelijk: dit eerste seizoen in het wereldkampioenschap wordt een leerjaar waarin we stap voor stap steeds meer concurrerend willen worden. Op de langere termijn is ons doel om bij de koplopers te gaan horen, ​​en om mee voor de titel te vechten.”

“We kijken echt uit naar dit fantastische nieuwe project waarbij we het Endurance World Championship betreden met de steun van BMW Motorrad Motorsport in de vorm van een fabrieksteam”, zegt Werner Daemen nog. “Ik geloof dat we de nodige ervaring hebben en we kijken reikhalzend uit naar het seizoen 2019-2020.”

Ter voorbereiding op de start van het seizoen ontwikkelt het BMW Motorrad World Endurance Team momenteel een endurance-versie op basis van de RR Superbike die wordt gebruikt in het FIM Superbike Wereldkampioenschap (WorldSBK). De Superbikes in het wereldkampioenschap endurance hebben onder andere grotere tanks, een sneltanksysteem en andere aanpassingen die gericht zijn op een lange levensduur en betere ergonomie.

Het nieuwe FIM EWC seizoen start al in september met de Bol d’Or in Le Castellet. De voorlopige kalender ziet er als volgt uit:

  • 21-22 september 2019: Bol d’Or (24 uur) – Le Castellet (FRA)
  • 14 december 2019: 8 Hours of Sepang – Sepang (MAS)
  • 18-19 april 2020: 24 Heures  – Le Mans (FRA)
  • 6 juni 2020: 8 Hours Oschersleben – Oschersleben (GER)
  • 19 Juli 2020: Suzuka 8 Hours – Suzuka (JPN)

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.