Wereldrecord: 3.410 kilometer in 24 uur

De Amerikaan Carl Reese legde onlangs 3.410km af op zijn BMW K1600GT…in minder dan 24 uur.

 

Reese klopte het bestaande record van 3.255 kilometer en had hiervoor twee voor- en vier achterbanden nodig. Het straffe van de zaak is dat hij niet alleen 150 kilometer meer aflegde dan het vorige record, maar dat hij het bovendien deed in slechts 23 uur. Tijdens een pitstop op 22u en 52 minuten checkte zijn technieker Jay Carlson de achterband, wat meteen het einde van de test betekende.

De K1600GT waarmee Reese het record vestigde.

Limiterende factor: budget en banden

De recordpoging vond immers plaats op de Continental Tire Proving Grounds in Uvalde, Texas (US), een testpiste die bijzonder zwaar is voor de banden. De volledige voorraad Continental Road Attack 2 EVO GT banden moest er aan geloven, wat de recordpoging voortijdig ten einde bracht.

Een dagje bochtenpikken en hij is opnieuw rond!

“Steek dan toch gewoon snel een nieuwe band?” was mijn eerste reactie, al kom je dan meteen bij het meest indrukwekkende aspect van deze hele recordpoging aan. Wie denkt dat Reese dik betaald werd door BMW, Continental en een resem andere sponsors, is namelijk aan het verkeerde eind. Jawel, Reese is een professioneel piloot gespecialiseerd in langeafstandsritten, al werd deze test gewoon op eigen initiatief ondernomen. Lees: Reese begon aan deze onderneming met enkel wat goodwill van Continental voor het gebruik van de testpiste en een beetje sponsoring van de relatief kleine kledingfabrikant First Gear.

Zou ik een K1600GT nog op z’n middenbok krijgen na 24 uur rijden…

Genuine ‘Murican Badass

De man was echter niet aan zijn proefstuk toe, want eerder vestigde hij al verschillende afstandsrecords, o.a. de snelste trip Los Angeles- New York – de originele ‘Cannonball Run’ – op een motor, de snelste trip LA-NYC met een elektrische motor, de snelste trip door de States met een Tesla in de autopiloot functie en de snelste afdaling van het dichtste punt bij de zon (Chamborizo in Ecuador) naar zeeniveau.

‘Cannonball Carl’

Tijdens zijn 24-uurs recordpoging reed Reese met een gemiddelde snelheid van 90 miles per hour, oftewel 144 per uur, met een piek van 226km/u. Hoewel hij het bestaande record brak met een relatief grote marge, mikte Reese oorspronkelijk nog hoger: “Ik wilde 2800 miles (4.500km) afleggen, maar we bleven bij 2.119 mijl steken. Ik denk dat die 2.800 mijl best haalbaar zijn, al liet ons kleine budget niet meer bandenwissels toe. M’n creditcards zitten er momenteel eventjes door.”

Meelezende motorfabrikanten: Geef die man een contract!