Motorheldin: Anne-France Dautheville

Anne-France Dautheville was de eerste vrouw die solo de wereld rondreisde op haar motorfiets. Ter gelegenheid van wereldvrouwendag, zetten we haar graag even in de spotlight.

Dautheville in het Midden-Oosten tijdens haar solo-wereldreis.

Anne-France Dautheville (2/3/1944) is een Franse journaliste en schrijfster die begon met motorrijden dankzij de Parijse studentenrevolte van mei 1968. De metro’s staakten, en om toch bij haar vriendje te geraken, kocht Dautheville zich een Honda brommertje. Het leven op twee wielen beviel haar, en het duurde niet lang eer ze heel Frankrijk verkend had op de kleine 50cc.

“Als ik in panne stond, daagde er uiteindelijk altijd wel hulp op. Meer dan een beetje basis-motorkennis heb je echt niet nodig om de wereld rond te geraken.” Aldus Dautheville. (Mocht je dit type motor kennen – blijkbaar een 100cc Kawasaki, laat het ons dan zeker weten!)

De eerste Raid

Na een tijdje gewerkt te hebben als copywriter voor een reclamebureau, geeft ze in 1971 haar ontslag om zich voor te bereiden op de Orion Raid. Deze pre-Dakar motorraid reed van Parijs Naar Ispahan (Iran) en werd georganiseerd door het Franse magazine Moto Revue. Dautheville was de enige vrouw om zich in te schrijven voor de rally, al werd haar kandidatuur aanvankelijk geweigerd.

Ze gaf echter niet op, klampte één van de organisatoren aan en op 31 juli 1972 reed ze op een Moto-Guzzi 750 over de Champs-Elysées bij het vertrek van de rally. Eens aangekomen in Ispahan, besluit ze vastberaden om nog een stukje door te rijden samen met elf andere motorrijders tot in Pakistan. In november ’72 keert ze terug naar Frankrijk en neemt ze de tijd om haar eerste boek te schrijven.

“Ik reed in motorpak, maar als ik bij mensen uitgenodigd werd, kleedde ik me als een Parisienne en maakte ik me op.” Nou moe!

Inmiddels deden de geruchten ook de ronde dat Dautheville bevoordeeld werd door de organisatie en dat ze de Raid niet zelf uitgereden zou hebben, maar dat een vrachtwagen haar tot bij de aankomst had gebracht. Hierop besluit ze om opnieuw te vertrekken, dit keer op een 100cc Kawasaki enduro -zie foto’s, en laat het ons zeker weten als je het model mocht herkennen! Via Canada, Alaska en Japan, komt Dautheville in Indië terecht, vanwaar ze over het vasteland via Pakistan, Afghanistan, Iran, Turkije, Bulgarije, Joegoeslavië, Hongarije, Oostenrijk, en Duitsland opnieuw in Frankrijk aankomt. Twee jaar later zou ze nog een rondreis in Australië doen, gevolgd door een toer van Zuid-Amerika in 1981 op een 250cc Honda.

Schrijven om te reizen

Telkens schrijft Dauthville verhalen van haar reizen die verschijnen in o.a. Paris Match en Moto Revue. Hiermee verdient ze net genoeg geld om opnieuw op reis te vertrekken. Naast de magazine-artikels schrijft ze ook verschillende boeken.  Haar voornaamste werken zijn haar debuut ‘Une demoiselle sur une moto’ (1973) en ‘Et j’ai suivi le vent’ (1975). Momenteel woont Anne-France Dautheville in Parijs en schrijft ze nog boeken over tuinieren. In 2016 koos modemerk Chloé Anne-France uit als inspiratie voor een kledinglijn en werd onderstaand filmpje gemaakt. Een leuke kroniek van deze motorheldin.