Trans Euro Trail nu ook door België

De TET route, oftwel Trans Euro Trail, is onder de enduro reizigers misschien geen onbekende: een offroad route door zo maar even 27 Europese landen. Helemaal legaal en zoveel mogelijk offroad met ook nog wat geschiedenis en mooie landschappen er tussendoor. Misschien een ideetje om deze zomer Europa vanuit een ander perspectief te ontdekken?

Het idee ontstond een paar jaar geleden bij een stel Britten die zich boven pot en pint afvroegen of het mogelijk zou zijn om offroad Europa rond te reizen, zoals je ook de TAT, Trans America Trail, hebt in Noord-Amerika.

Tussen de velden in Heikruis – Vlaams Brabant

In hun eigen achtertuin in de UK vonden ze al snel genoeg paadjes, maar wat met de rest van Europa? Ze gingen op zoek naar andere ‘aficionados’ en zo ontstond al gauw een groep vrijwilligers, ook wel Linesmen (en -women) genoemd, die elk in hun land de mooiste, en vooral ook legaal berijdbare, paadjes aan mekaar knoopten.

Vandaag is de TET route al een goeie 34000km lang door 27 landen en ze neemt je mee langs de mooiste landschappen van Europa: brede kustlijnen, ongerepte oerbossen, glooiende grasvlaktes, berglandschappen, van het hoge Noorden tot het uiterste Zuiden. Ook het terrein verschilt enorm: gravelpaden, zand, modder, rotsen, rivierdoorwadingen.

Gravel rond Geraardsbergen – Oost-Vlaanderen

Wekelijks worden er nog routes aan toegevoegd en sinds vorige week is nu ook de route door België beschikbaar. Naar verluidt is het een van de moeilijkere stukken in het geheel, zeker in de winter, met veel modder en klei. De route start aan de Nederlandse grens in de buurt van Arendonk. Via de kempense zand kom je onder Brussel door de betere Brabantse modder om te eindigen in de stevige Vlaamse klei en leem in Houtem, in de buurt van De Panne. Daar pikt de route verder aan op het Franse stuk.

Stevige modder in Lessen – Henegouwen

Het grootste deel van de route is redelijk makkelijk berijdbaar met alle soorten offroad gerichte motoren, hoewel een lichte reisenduro het leven wel wat makkelijker kan maken. Veel hangt af van je rijkunsten, de bandenkeuze en de weersomstandigheden. Ook qua bepakking raden de Linesmen zachte tassen en lichtgewicht bagage aan. Je bent nooit ver weg van de bewoonde wereld dus de lokale B&B, hostel of zelfs 5-sterren hotels zijn nooit ver weg.

Maar het beste moet nog komen: de hele route, 34000 km lang, is gratis beschikbaar. Meer info over de route, tips en info over de verschillende landen en verdere richtlijnen vind je op de site van de TET organisatie.

‘De ontvoering van Europa’ kunstwerk van Koenraad Tinel in Vollezele – Oost-Vlaanderen

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.