MotoGP test Sepang: Veel favorieten, sterke outsiders

De MotoGP test in Sepang is afgelopen weekend van start gegaan. Zoals gebruikelijk zijn deze wintertests een klein voorproefje van waaraan we ons volgend seizoen mogen verwachten, al lijkt een herhaling van 2017 niet uitgesloten. 

Willen we daarmee zeggen dat Marc Marquez zich aan een volgende titel mag verwachten? Allerminst, want net zoals aan de start van 2017 staan alle favorieten sterk. Bij Honda schitterde Dani Pedrosa met een snelste tijd op de – erg wisselvallige – eerste dag, terwijl op dag 2 de Yamaha’s zich van hun beste kant toonden met P1 en P2 voor Maverick Vinales en Valentino Rossi.

Maverick Vinales is duidelijk in bloedvorm, al weten we van 2017 dat dat geen garantie is op resultaten tijdens de races.

Ducati kon de spotlights naar zich toe trekken met enkele heel snelle rondjes van testrijder Casey Stoner, al maakten de fabrieksrijders Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo ook een stevige vooruitgang. Opmerkelijk is wel dat Jack Miller op zijn Desmosedici GP17 een vijfde plek wist te behalen op dag 2, vlak na de GP18 van Lorenzo. Onze eigenste Xavier Siméon moet het stellen met de GP16 variant en dat vergt uiteraard de nodige gewenning na enkele seizoenen in de Moto2. Aan het einde van de tweede dag vinden we hem terug op P26, op 2,3 sec van de snelste tijd.

Voor Xavier Siméon is het hoofdzakelijk wennen aan de power van de Desmosedici GP16.

Naast de toppers bij de fabrieksteams houden we ook nog enkele underdogs in de gaten, zoals bvb. Cal Crutchlow die op zijn RC213V een derde tijd neerzette op dag 2. Dat is slechts een fractie trager dan de winnende tijd van Dani Pedrosa op zondag. Marc Marquez kon voorlopig nog niet echt imponeren, al liet hij aan de pers weten dat hij vooral bezig was met het testen van verschillende motorblokken, frames en aero-pakketten.

Eén van Honda’s nieuwe aero-kuipen.

Drie andere outsiders, Andrea Iannone (10de), Johann Zarco (6de) en en Danilo Petrucci (9de) vervolledigde de top-10 op dag 2. Momenteel zien we dus 4 verschillende merken binnen die top-10 met  Aleix Espargaro die op een volledig vernieuwde Aprilia RS-GP op de 11de plek eindigde.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.