Veiligheid motorrijders verhogen met extra wegmarkering?

In Luxemburg loopt een proefproject met extra wegmarkering om de veiligheid van motards in linksdraaiende bochten te verhogen. Het idee erachter is supereenvoudig: door extra witte strepen te schilderen wil de overheid motorrijders een veiligere rijlijn tonen.

Een paar witte strepen in de bocht motiveren om een veiliger traject aan te houden. Mensen die een niet-copyrighted foto hebben die niét met een Nokia 3310 getrokken werden, mogen ons er altijd eentje doorsturen. Je snapt het plaatje hopelijk wel.

Ooit op de motor een bus of vrachtwagen tegengekomen in een linksdraaiende haarspeldbocht? Dan weet je hoe gevaarlijk dit kan zijn als je een strakke rijlijn aanhoudt. Vaak komen grote voertuigen niet toe met de ruimte op hun rijvak, met alle gevolgen van dien voor het tegemoet komend verkeer. Nochtans kan dit voor motorrijders gemakkelijk opgelost worden door een wijdere, veiligere rijlijn aan te houden.

Om de rijders hierbij een handje te helpen, heeft de Luxemburgse overheid nu dus wegmarkering aangebracht naar analogie met een Oostenrijkse proef op de Großglockner Hochalpenstraße. Door rond de strepen te rijden, zit je automatisch op een veiliger traject, al is er ook een tegenargument. Zeker bij regenweer zijn de witte strepen erg glad en dat kan in noodgevallen dus ook een averechts effect hebben.

Wij zijn alvast erg benieuwd naar de resultaten van het Luxemburgse experiment en kijken er naar uit om de streepjes in het voorjaar zelf op te zoeken.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.