© Richard Brian Las Vegas

Travis Pastrana breekt Evel Knievel records

Travis Pastrana deed afgelopen weekend een gooi naar de records van Evel Knievel. Live op TV in een special op History Channel die hommage bracht aan Evel Knievel, sprong Pastrana over 52 auto’s, 16 bussen en de fontein van het Ceasar’s Palace hotel in Las Vegas.

Travis Pastrana en de rest van het Nitro Circus streken afgelopen weekend neer in Las Vegas voor een opmerkelijk event. Op 1 dag tijd wilde Pastrana een gooi doen naar illustere 3 records – of beter 2 records en 1 poging – van Evel Knievel. En dat alles live op TV tijdens de History Channel Evel Live uitzending die hommage bracht aan Evel Knievel.

De records van Evel Knievel dateren al van een goeie 50 jaar geleden, maar ze spreken nog altijd tot de verbeelding. In 1967 deed Knievel een poging om over de fontein van het Ceasar’s Palace hotel in Las Vegas te springen, maar crashte daarbij toen zijn motor bij de afsprong even inhield. Het resultaat was een hoop gebroken botten en een hersenschudding waardoor hij 29 dagen in een coma lag. In 1973 sprong Knievel met zijn motor over 50 auto’s en 2 jaar later voegde hij daar een sprong over 14 bussen aan toe.

Travis Pastrana is bij het brede publiek misschien nog niet zo bekend als Even Knievel ooit was, maar hij is goed op weg. En hij kan stunten op alles wat 2 of meer wielen heeft: 2 weken geleden won hij nog de Pikes Peak International Hillclimb in een Porche Cayman, vorige week deed hij als eerste een Aussie Roll (dubbele salto met schroef) op een mountain bike in Londen en afgelopen weekend was er dan de recordpoging in Las Vegas op een flat track Indian FTR750, niet meteen de meest voor de hand liggende motor voor zulke stunts.

De sprongen

Als eerste waagde Pastrana zich aan de 52 auto’s – min of meer de warm-up – met een sprong van 43,5m.

©History Channel

De volgende sprong ging over 16 Greyhound bussen, goed voor 58,5 meter. Ook dat ging vlekkeloos.

©History Channel

De derde en laatste sprong ging 45,5m ver over de 4,5m hoge fontein van het Ceasar’s Palace hotel. Dit was waarschijnlijk de meest tot de verbeelding sprekende van de 3 omdat Evel Knievel himself hier nooit in geslaagd is.

©History Channel

 

Met deze stunts brachten Travis Pastrana en het Nitro Circus op mooie wijze hulde aan de man en de mythe die Evel Knievel was. Pastrana had ook alles van een superheld, tot de cape, het pakje en schoenen toe.

Wil je het Nitro Circus en Travis Pastrana zelf aan het werk zien, dan moet je op 9 december naar het Sportpaleis!

Als toetje nog even de ‘Aussie Roll’ op de MTB

 

Foto’s: © Richard Brian Las Vegas

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.