TomTom stopt verkoop GPS-toestellen in Amerika

Navigatiespecialist TomTom stopt de verkoop van GPS-toestellen in de V.S. en Canada. Dat maakte het bedrijf bekend via een persbericht. TomTom heeft het moeilijk om te concurreren met apps voor de smartphone zoals Google Maps of Waze.

Dat het landschap op gebied van navigatietechnologie snel veranderd, hoeft weinig uitleg. De smartphone is alomtegenwoordig en met dank aan Google Maps, Apple Maps en Waze, schakelen vooral automobilisten vaak over van een fysieke GPS naar een app op hun smartphone of dashboard. Het gemak van kaartupdates via mobiel internet en de bredere inzetbaarheid van een smartphone spelen de klassieke GPS parten.

TomTom spreekt van een forse daling naar het aantal fysieke toestellen, al wordt er niet dieper ingegaan op de niche van motorrijders, waar fysieke GPS-toestellen onder andere omwille van hun gebruiksgemak met handschoenen en waterdichtheid vaak nog erg populair zijn. Hoewel CarPlay al een intrede gemaakt heeft op motoren die pronken met de laatste snufjes, zijn dit de uitzonderingen.

In Europa blijven GPS-toestellen van TomTom voorlopig gewoon beschikbaar, al vraagt de fabrikant haar gebruikers wel om ook de TomTomGo app voor smartphone te gebruiken.