R.I.P. Michael Czysz (1964-2016)

Michael Czysz, ingenieur, ontwikkelaar, racer en viervoudig IoM TT Zero winnaars overleed vorige week aan de gevolgen van kanker.

ttxg-michael-czysz

Michael Czysz was de oprichter van MotoCzysz, het bedrijf achter de E1pc elektrische motorfiets die in 2010, 2011, 2012 en 2013 de overwinning zou behalen tijdens de race voor elektrische motoren op het eiland man.

Michael-on-bike-PIR-1920x1080-1920x1080
Michael Czysz aan boord van zijn E1pc racer.

Czysz was aanvankelijk bekend als architect voor grote Hollywoodsterren, al lag zijn hart steeds bij motorfietsen. Hij was een autodidact die er zonder klassieke scholing in slaagde om een volledig MotoGP-concept uit te werken. Net zoals de zelfbouw-motor van zijn grote held John Britten, was dit allesbehalve een conventioneel concept. De C1 werd aangedreven door een in lengterichting gemonteerde vier-in-lijn met zestien kleppen en twee contraroterende krukassen.

motoczyszlaguna1
De MotoCzysz C1

Dit project zou nooit in de MotoGP racen, want Czysz begon zich al snel toe te leggen op een nog futuristischer project, de E1pc elektrische motorfiets. Als kleine bouwer slaagde MotoCzysz er vier keer in om grotere teams – zoals o.a. Honda-Mugen – het nakijken te geven en met de hulp van TT-veteraan Michael Rutter reed de MotoCzysz ook als eerste een 100 mph-rondje rond het eiland Man.

laguna-front-straight-2

Michael Czysz werd 52 jaar en laat een diepe leegte na in het Amerikaanse motorlandschap. Een pakkende getuigenis van journalist en kennis Jensen Beeler lees je op Asphalt&Rubber.

Fly Low poster