Pikes Peak 2016 van start

De IOMTT is nog maar net achter de rug en het is alweer tijd voor een ander spectaculair one-off evenement: de Pikes Peak International Hill Climb. De Amerikaanse race viert dit jaar haar honderdste verjaardag en kwam eerder al in opspraak na het introduceren van de ‘handlebar rule’.

Die regel houdt in dat er enkel nog motorfietsen mogen meedoen die af fabriek voorzien zijn van een ééndelig stuur. Volgens de organisatoren is dit een maatregel om veiligheidsredenen nadat er zowel in 2015 als 2014 motorrijders om het leven kwamen tijdens de race. Sterker nog, de organisatie claimde al dat er sprake was om de race voor motoren helemaal af te gelasten omdat het te gevaarlijk zou zijn.

Motoren met clip-ons zijn niet langer welkom op Pikes Peak.
Motoren met clip-ons zijn niet langer welkom op Pikes Peak.

‘Onzin’ volgens de deelnemers, aangezien de Ducati Multistrada -met een ééndelig stuur- al jaren tot de snelste motoren op Pikes Peak behoort. Sterker nog: in 2012 was Carlin Dunne de eerste om een sub-10 minuten klim neer te zetten op z’n Multistrada. Van die run bestaan spijtig genoeg geen beelden, al is er wel een onboard filmpje (zie hieronder) van Greg Tracy die met een klim van 9.58min niet veel moet onderdoen. Meer info over de race en live timing van de oefensessies vind je hier.

Naamloos-1