MotoGP 2020: hoe ziet de startgrid er uit?

De prijzen voor het seizoen 2019 zijn uitgedeeld, de testen voor 2020 volop aan de gang, tijd dus voor de traditionele stoelendans. Hoewel, de meeste rijders hebben een tweejarig contract en waren dus al zeker van hun zitje komend seizoen. Maar dat wil niet zeggen dat er toch nog wat verschuivingen zijn. Tijd voor een overzicht.

Avintia Racing

Het grote nieuws van de afgelopen dagen kwam van Avintia Racing. Karel Abraham maakte bekend dat ook hij volgend jaar niet meer zal racen in de MotoGP-klasse. Zijn team, Avintia Racing, zette hem naar verluidt vrijdagavond via een e-mailbericht aan de deur. Daarop kondigde Abraham zijn vroegtijdig pensioen aan. Geen al te propere move van Avintia, en het is niet helemaal duidelijk wat er zich achter de coulissen afspeelt. Het biedt wel de zoveelste kans voor Johann Zarco. De Fransman gaf eerder aan dat hij liever niet voor een satelliet-team rijdt, maar is nog wel steeds naarstig op zoek naar een team en een motor. Ondertussen heeft Avintia toevallig garanties gekregen op meer fabrieksondersteuning van Ducati. To be continued…

Repsol Honda

Na het vertrek van Jorge Lorenzo, leek Johann Zarco de grootste kanshebber voor het zitje naast Marc Marquez. Honda Repsol besliste er echter anders over en koos voor broer Alex. Team Marquez wordt er in elk geval eentje om naar uit te kijken volgend jaar.

Red Bull KTM

KTM vulde ondertussen de plek op die na het vertrek van Zarco vrij kwam. De Zuid-Afrikaan Brad Binder maakt de overstap vanuit de Moto2. Hij rijdt tot eind 2020 in het Red Bull KTM-team naast Pol Espargaro.

Tech3 KTM

Bij het Tech3 KTM satellietteam loopt het contract van Hafizh Syahrin af. Het zitje naast Miguel Oliveira zal komend seizoen ingenomen worden door rookie Iker Lecuona. De Spanjaard kreeg een contract van een jaar aangeboden door KTM.

En de andere teams?

De meeste rijders hebben een 2-jarig contract voor 2019-2020 waardoor er ook heel wat teams ongewijzigd blijven. Toch even en overzicht:

  • Monster Yamaha met Maverick Viñales en Valentino Rossi. Die laatste gaat in 2020 zijn 19de seizoen in de koningsklasse in.
  • Ducati Team met Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci.
  • Suzuki met Alex Rins en Joan Mir.
  • Aprilia Gresini met Aleix Espargaro en Andrea Iannone.
  • LCR Honda met Cal Crutchlow en Takaaki Nakagami. Zowel Cruchlow als Nakagami heeft een contract bij HRC tot 2020.
  • Pramac Ducati met Francesco Bagnaia en Jack Miller. Beiden zitten onder contract bij Ducati tot eind 2020.
  • Petronas Yamaha Sepang Team met Franco Morbidelli en Fabio Quartararo.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.