Moto Guzzi Le Mans Concept: Dromen van een nieuwe MGS?

Moto Guzzi is niet meteen een merk dat je associeert met sportieve motorfietsen. Vandaag de dag moeten ze het hebben van hun neo-retro’s, met de V85TT als verfrissende hoogpoter en de V100 Mandello als hypermodern buitenbeentje. Maar dat was ooit anders.


Moto Guzzi is Italië’s oudste motormerk en in de beginjaren scoorde het merk tal van racesuccessen. Er waren verschillende sportieve modellen, waaronder de Le Mans die maar liefst van ’76 tot 1993 in het gamma zou blijven. Maar de focus op het raceverleden en sportieve modellen moest plaats ruimen toen het merk meer geld binnenrijfde met de verkoop van toergerichten nakedbikes en uiteraard ook de destijds hyperpopulaire California modellen.

Eind jaren ’90 kwam er een kleine verandering toen tuners Brian & Ghezzi zich toelegden op het Italiaanse supertwin kampioenschap. Met succes: de mannen wonnen in 1998 met een 1100cc supertwin. Die victorie leidde uiteindelijk tot een samenwerking met Moto Guzzi zelf en het resultaat was de MGS-01 Corsa: de ideale dwarsgeplaatste V-twin racer die helaas nooit in productie zou gaan als straatlegaal model.


Anno 2021 is er – na een korte poging om een V7 retro-raceklasse op te starten – nog maar weinig sprake van sportiviteit in het Guzzi gamma. Reden te meer voor designer Oberdan Bezzi om nog eens een moderne Le Mans uit zijn pen te toveren. Ghezzi & Brian bouwen intussen nog steeds de lekkerste getunede Guzzi’s…dus misschien moeten de Italianen daar toch nog eens een kijkje nemen.