Ducati Unica: Custom, af fabriek

Er ontstond afgelopen week redelijk wat ophef rondom Ducati’s ‘Unica’. Het Italiaanse merk wil immers een gelimiteerd aantal zeer exclusieve custom bikes afleveren voor hun meest gefortuneerde klanten. Concrete getallen werden niet vernoemd, maar de foto’s spraken boekdelen.

Ducati staat al sinds jaar en dag bekend voor stijlvolle, sportieve motorfietsen. Het is geen geheim dat de liefhebbers van het merk hun motoren graag opsmukken met nog wat extra carbon, tuningaccessoires, paintjobs en ga zo maar door. Daar wil Ducati nu voor een deel op kapitaliseren met een ultiem customizing-programma.

De meerwaarde die de Italianen willen bieden is een optimale kwaliteit, naast extra prestige…al kan je er natuurlijk ook wel vraagtekens bij zetten. Over het prijskaartje wordt immers niet gesproken en de online consensus was dat de eerste ‘Unica’s’ nog maar eens aantonen dat je met alle geld van de wereld geen smaak kan kopen. En dan is een echtheidscertificaat plots een magere troost.

Nu leert m’n ervaring in het motorwereldje me wel dat de mensen met de meest exclusieve motoren er meestal niet mee te koop lopen. Via gesprekken op recente presslaunches was het al langer geweten dat Ducati met een Custom-programma bezig was en de foto’s die toen per smartphone rondgingen, lieten veel indrukwekkendere dingen zien dan de bijna kitsch voorbeelden uit het persbericht. We geven Ducati hier dus zeker het voordeel van de twijfel. Zolang ze maar niet helemaal de foute Lambo toer op gaan, aub Ducati?

Andrea Ferraresi, directeur bij het Centro Ducati Stile wilde er nog hetvolgende over kwijt:

 “Design is a distinctive element of our creations. 

We wanted to give Ducatisti the chance to identify themselves even more with their own bike, making it a direct expression of each person’s individual style. Therefore, we created Ducati Unica, an exclusive program that testifies to the excellence of Made in Italy of which Ducati is a representative in the world. An exciting and unforgettable experience of customization to be experienced directly within our Centro Stile. The moment in which Ducatisti finally see their bike is very exciting for us at the Centro Stile and a source of great pride.”