Met de motor op pad in deze zomerse hitte: 5 tips om het hoofd koel te houden

De temperaturen swingen de afgelopen dagen de pan uit. Ideaal om er met de motor op pad te gaan. We geven je dan ook graag een aantal tips mee om jezelf en je motor in topconditie te houden bij deze zomerse temperaturen.

Banden

Je banden hebben het bij warmere temperaturen uiteraard zwaarder te verduren. Check daarom voor vertrek zeker je bandenspanning. Heb je zelf geen bandenspanningsmeter, dan kan je altijd terecht bij je lokale benzinestation waar je dan ook meteen je banden op de juiste druk kan zetten. Hou ook zeker de slijtage goed in de gaten bij dit warme weer.

Vloeistoffen

Ook het ‘vochtgehalte’ van je motor is van belang. Het oliepeil checken is altijd een no-brainer, maar in deze hitte is je koelvloeistofpeil uiteraard ook van belang. Check zeker ook de staat van je radiator als je niet de gewoonte hebt om je motor na elke rit een sopje te geven. Vuiligheid in de radiator zoals modder of een gigantisch vliegenkerkhof kan de werking ervan danig verminderen.

Schaduw

Het is niet alleen van belang om bij een stop zelf je hoofd koel te houden, ook je motor parkeer je, indien mogelijk, best in de schaduw. De plastics en rubbers houden niet zo van langdurige zon. En zo’n loeiheet zadel na een verfrissend terrasje is ook maar niks.

De juiste kledij

T-shirt en shorts lijken dan wel ideaal, maar zijn, ahum, verboden bij wet. Investeren in luchtige zomerkledij is bij dit weer geen overbodige luxe en zullen je rit zoveel aangenamer en toch veilig maken.

Pauzes

Plan met deze hitte wat meer pauzes in. De warme temperaturen en de rijwind zorgen dat je sneller dehydrateert, waardoor je concentratie pijlsnel kan dalen. In het ergste geval kan je zelfs last krijgen van hoofdpijn, desoriëntatie en misselijkheid. Het is dus van belang dat je je vochtgehalte op peil houdt. Een zoute snack zoals chips of zoute nootjes kunnen ook wonderen doen.

Wil je toch lang in het zadel blijven, dan is een camelbak een goeie optie. Zo kan je af en toe een slokje nemen zonder dat je hoeft te stoppen. Doe daar nog een zakje rehydrateringszouten bij (te verkrijgen bij de apotheek) en je bent er helemaal klaar voor.

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.