Laatste 1299 Panigale R Final Editions geleverd aan Ducati dealers

De laatste 1299 Panigale R Final Editions zijn onderweg naar de dealers. Als je dit stukje Ducati geschiedenis nog op de kop wil tikken, is dit je laatste kans.

De allerlaatste exclusieve 1299 Panigale R Final Editions worden nu geleverd aan het Ducati dealernetwerk. De Final Edition is een eerbetoon aan het motorblok waarmee Ducati geschiedenis heeft gemaakt en waarmee enkele van de spannendste hoofdstukken van het Wereldkampioenschap Superbike werden geschreven. Er zijn maar 1.299 motoren (een gelimiteerde, genummerde editie) gebouwd en elke motorfiets wordt geleverd met een certificaat van echtheid.

Wat maakt deze Ducati zo speciaal? De Final Edition Superquadro motor is een uitloper van de 1299 Superleggera en heeft een vermogen van 209 pk bij 11.000 tpm en een koppel van 14,5 kgm bij 9.000 tpm. Het blok beschikt over een lichtere krukas met een grotere krukaspen en wolfraam balanceringspads, terwijl de drijfstangen, evenals de inlaat uitlaatkleppen, van titanium zijn gemaakt. Net als bij Superbike motoren hebben de twee zuigers met een diameter van 116 mm slechts twee segmenten en schuiven ze op stalen cilindervoeringen. Maar de 1299 Panigale R Final Edition is daarbovenop wel nog steeds een Euro 4-compatibele wegmotor.

Verder is deze 1299 Panigale R Final Edition opgebouwd met een ultracompacte monocoque structuur, ontwikkeld in samenwerking met Ducati Corse, die de airbox bevat. De monocoque speelt een centrale rol in het beperken van het  drooggewicht van de 1299 Panigale R Final Edition tot slechts 179 kg. De chassisopstelling is voorzien van mechanische Öhlins ophanging en een balhoofdhoek van 24°.

De complete Akrapovič uitlaat van titanium met een hoge dubbele demper (Euro 4 compliant) is precies dezelfde als die op de Panigale R die net zijn deelname aan het wereldkampioenschap Superbike heeft beëindigd.

Ook het elektronicapakket is impressionant: een Bosch Inertial Measurement Unit (IMU), ABS Cornering, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, Ducati Traction Control (DTC) EVO en Engine Brake Control (EBC). Deze systemen hebben standaardinstellingen gekoppeld aan de geselecteerde rijmodus (Race, Sport en Wet), maar kunnen ook naar wens worden gepersonaliseerd.

Met deze 1299 Panigale R Final Edition haal je gegarandeerd een pareltje in huis dat nu al een cultstatus krijgt onder de Ducatisti.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.