KTM herintroduceert 790 Duke

KTM herintroduceert de 790 Duke. Het originele Scalpel zal voortaan €8.999 gaan kosten en daarvoor krijg je een erg volwassen middenklasser. De Oostenrijkers steken het niet onder stoelen of banken dat ze met de 790 mikken op A2-rijders, ze hebben immers ook nog een 890 R in het gamma die op een hoger niveau speelt.

PERSBERICHT
Met de terugkeer van de KTM 790 DUKE keert een legende terug in het uiterst competitieve middenklasse segment van de Naked motoren. “THE ORIGINAL SCALPEL” blijft superscherp, perfect wendbaar en is trots READY TO RACE. De nieuwe versie komt op de Europese markt met een pittig vermogen van 95 pk en is A2-conform, en de motoren verschijnen vanaf januari 2023 bij de dealers voor ongeveer € 8.999,-.

HOE HET ALLEMAAL BEGON
Na de presentatie van het eerste prototype in 2016 werd de KTM 790 DUKE op de EICMA-beurs in 2017 als serieproductiemotor geïntroduceerd. De eerste LC8 paralleltwin met 799 cm³ bereikte al snel de status van legende, met ongeveer 29.000 verkochte exemplaren wereldwijd. Daarmee veroverde “DE ORIGINELE SCALPEL” het podium van de wereldberoemde KTM DUKE-familie als een van de best verkochte modellen ooit. 

DE DUKE-FORMULE 
De KTM 790 DUKE heet niet voor niets “DE ORIGINELE SCALPEL”. De KTM 790 DUKE biedt precisie en superwendbaarheid dankzij het lichtgewicht tweecilindervermogen en zorgt voor eindeloos rijplezier. Trouw aan de typische KTM-vorm is de KTM 790 DUKE READY TO RACE in elk rijscenario, of het nu in de stad is, op bochtige bergpassen of zelfs op het circuit. Dit “alles-in-één” wonder biedt een breed scala aan technische hoogstandjes, waardoor deze entree in het KTM Naked-middensegment een werkelijk unieke ervaring is. De KTM 790 DUKE blijft een messcherp Naked bike-icoon voor elk type rijder. Dankzij zijn onklopbare prijs en A2-geschiktheid is “THE ORIGINAL SCALPEL” de perfecte keuze voor zowel echte READY TO RACE-fans als nieuwkomers in de KTM motorwereld.

A2-GESCHIKTHEID OP DE VOORGROND
Begin 2021 heeft de KTM 890 DUKE de KTM 790 DUKE vervangen. Het resultaat: nog meer vermogen en herziene elektronica. De legende van de 790 DUKE keert nu terug voor het modeljaar 2023. De EURO 5-conforme lijnmotor met 799 cc tweecilinder levert 95 pk en 87 Nm koppel. De nieuwe versie van de KTM 790 DUKE zal ook exclusief verkrijgbaar zijn in de 95 PK variant die kan worden teruggeschroefd naar A2 geschiktheid, ter vervanging van het KTM 890 DUKE “L” model. Hierdoor kunnen jongere rijders met een A2-rijbewijs het voordeel genieten van de echte DUKE-eigenschappen bij 48 PK, waarbij het vermogen wordt opgevoerd wanneer rijbewijsklasse A wordt bereikt. Hierdoor wordt de volledige 95 PK ontsloten, wat een onverslaanbaar totaalpakket oplevert dat nog eens wordt onderstreept door een aantrekkelijke prijs/prestatieverhouding.

TECHNISCHE HOOGTEPUNTEN
Een brandstofverbruik van slechts 4,4 l/100 km zorgt voor een enorme actieradius en nog meer rijplezier op bochtige wegen. De motor is speciaal ontworpen op koppel en biedt de perfecte combinatie van beheersbaar vermogen en prestaties. Daardoor staat de KTM 790 DUKE garant voor veel plezier, ongeacht de snelheid. De gebruikelijke keuze aan rijmodi, met name RAIN, STREET en SPORT, biedt de rijder een gemakkelijk toegankelijke aanpassing van de tractie- en gasregeling, zodat hij onder alle weg- en weersomstandigheden met vertrouwen kan rijden. De 2023 KTM 790 DUKE is verkrijgbaar in het traditionele KTM-oranje of in een nieuwe grijze en zwarte grafische kit en springt onmiddellijk in het oog. De motorfiets biedt ook het beste en modernste elektronicapakket in het middensegment met een breed scala aan standaardfuncties:

● Bochtgevoelige Motorcycle Traction Control (MTC)
● ABS in bochten met SUPERMOTO modus
● 3 standaard rijmodi om snel het gevoel van de motor en het niveau van MTC te veranderen
● Volledig 5 inch TFT display in kleur
● LED verlichting rondom

Er zijn ook een aantal optionele voorzieningen beschikbaar, die de KTM 790 DUKE een hoger specificatieniveau geven, namelijk:

● Quickshifter+, waarmee op- en terugschakelen zonder koppeling mogelijk is
● Motor Slip Regulation (MSR)
● TRACK-modus
● Cruise Control
● Bandenspanningscontrolesysteem (TPMS)
● KTM MY RIDE voor handsfree verbinding met telefoon en muziek

ELEKTRONISCHE RIJHULP – SOFTWAREDEMOMODUS
KTM introduceert ook een nieuwe “Demo Mode” bij de 790 DUKE. Hiermee kan de rijder alle elektronische rijhulpmiddelen gratis testen over een afstand van maximaal 1.500 km. Daarna kan de klant bij elke KTM-dealer tegen betaling beslissen welke software hij wil kopen en installeren.

KTM POWERPARTS EN POWERWEAR
Met de start van de verkoop in januari zal een breed assortiment high-end onderdelen en accessoires, speciaal ontwikkeld voor “THE ORIGINAL SCALPEL”, beschikbaar zijn. Of het nu gaat om prestaties, woon-werkverkeer, ergonomie, bagage of gewoon stijl – KTM PowerParts en PowerWear zijn ontworpen om elke rit te intensiveren.

BESCHIKBAARHEID, PRIJZEN EN AANBIEDINGEN
De KTM 790 DUKE 2023 is in Duitsland verkrijgbaar vanaf € 8.999 (incl. BTW, excl. verzendkosten). De prijzen voor alle andere EU-landen worden binnenkort bekendgemaakt.

De eerste eenheden worden al in januari 2023 geleverd.

Voor de verkoopstart biedt KTM veel aantrekkelijke aanbiedingen. Zo zal er een 0% financieringsoptie zijn in geselecteerde markten. Bovendien zullen klanten gedurende een bepaalde periode profiteren van gratis software-upgrades. Veel van de KTM-vestigingen in Europa zullen aan het begin van het seizoen ook exclusieve testritten organiseren.

Neem voor meer informatie contact op met je plaatselijke KTM-dealer of bezoek ons op ktm.com.