Kawasaki klaar voor ‘elektrische Ninja en Z 300’

Kawasaki werkt achter de schermen al een decennium aan elektrische motorfietsen. Het lijkt erop dat we ons binnenkort aan de eerste productiemodellen mogen verwachten, en die zouden wel eens een schot in de roos kunnen zijn.

Team Green is al meer dan een jaar aan het teasen met foto’s van haar ‘elektrische Ninja 300’. Een officiële typebenoeming is er nog niet, maar uit patentaanvragen in de V.S. weten we dat de groenen bezig zijn aan twee modellen die op hetzelfde platform gebaseerd zijn. Tijdens de pre-show van de Suzuka 8hours kregen we zelfs een elektrisch en een hybride model te zien, om maar aan te geven dat een industriegigant als Kawa àlle mogelijkheden openhoudt.

Toch is de ene toekomst al plausibeler als de andere, dus verwachten we ons binnenkort aan een elektrisch equivalent van een Ninja 125 en een Z125, die in realiteit ongeveer even veel vermogen zullen hebben als Kawa’s 300 – een pk of 35. Waar bij de homologatie van verbrandingsmotoren wordt gekeken naar het piekvermogen, ligt de focus bij e-bikes op hun continu vermogen. De piek ligt uiteraard een stuk hoger en zo krijg je dus 11kW motorfietsen die in realiteit even krachtig zijn als een 300cc. Nice. Nu maar hopen dat de wetgevers nog even blijven slapen…

Wat zijn de voornaamste punten van Kawa’s elektrische prototype? Kawasaki werkt met gelijkstroom waardoor snelle laadtijden mogelijk zijn, al zal je uiteraard ook nog steeds met een trage lader via je stopcontact thuis kunnen laden. Het rijwielgedeelte is een combinatie van Kawa’s 125cc en 400cc platform en aan de motor is ook een koppeling toegevoegd om het klassieke rijgevoel van een verbrandingsmotor te benaderen. Tot slot is er dan ook een 4-versnellingsbak.

Meer info? Daarop is het vermoedelijk wachten tot de EICMA begin november.