Honda HRC wint Suzuka 8Hours voor Kawa en SERT, BMW valt uit.

Honda HRC heeft de Suzuka 8 hours gewonnen. Het merk kon voor het eerst in lange tijd nog eens winnen op eigen terrein, gevolgd door het Kawasaki fabrieksteam en klassementsleider SERT.

Na enkele coronajaren trok het Endurace circus voor het eerst opnieuw richting Suzuka voor de klassieke 8 uurs-race. Omwille van de verre verplaatsing bleven meerdere Europese teams thuis en werd het een showdown tussen de gebruikelijke Japanse fabrieksteams die aangevuld werden met de toppers uit het klassement en ook het erg Belgisch getinte BMW World Endurance Team.

Het HRC team legde al snel haar eigen wil op, gevolgd door Team Green en het Suzuki Endurance Racing Team. Wanneer die twee teams echter te kampen krijgen met een paar kleine tegenslagen en een valpartij van Johnatan Rea, was het voor Honda puur nog een kwestie van de wedstrijd constant uit te rijden. Het team van Lecuona, Takahashi en Nagashima eiste na 8 uur terecht het hoogste stapje van het podium op.

Op de tweede plek volgde een erg Brits getint Kawasaki team met Alex Lowes, Haslam en Rea, met het SERT op plaats 3. Dit keer reden de 2021 kampioenen zonder Xavier Siméon of Sylvain Guintoli, enkel Gregg Black en invaller Kazuki Watanabe namen de honneurs waar. Met hun derde plek zijn ze het eerste team in de race om de klassementstitel. Eervolle vermelding is er zeker ook nog voor het Yamaha YART van Karel Hanika, Niccolo Canepa en Marvin Fritz. Zij kwamen in het laatste uur ongelukkig ten val en zagen zo hun podiumkansen in rook op gaan.

De klassementsstrijders van FCC TSR reden een eerder anonieme wedstrijd tussen de talrijk aanwezige Japanse teams, maar wisten wel nog enkele belangrijke punten te scoren. Dat kon helaas niet gezegd worden van het BMW World Endurance team dat halverwege de race de strijd moest staken. Na een prachtige overwinning in Spa-Francorchamps is dit een jammere tegenvaller die vermoedelijk te wijten is aan een motorpanne. Eerder in het seizoen liet de BMW S 1000 RR het al een keer afweten met een kapotte koppakking.