Honda Africa Four: 145pk sterke scrambler

Wat krijg je als je de power van de CB1000R combineert met de off-road aspiraties van een Africa Twin? Dat wilden ze bij het Zwitserse Brivemo Motos wel eens weten. En ze schudden meteen een krachtpatser uit hun mouw die ergens het midden houdt tussen het Monster van Frankenstein en de Hulk, maar dan knapper, die luistert naar de naam Africa Four.

Brivemo Motos, de officiële Honda-dealer uit Zofingen in Zwitserland, is vooral gespecialiseerd in de restauratie van Japanse classic bikes. Maar voor deze potige scrambler wilden ze wel een uitzondering maken. Het resultaat is op z’n minst opmerkelijk te noemen.

Eerst en vooral kreeg de Africa Four, gebaseerd dus op een CB1000R, een nieuwe vering aangemeten. Daarvoor werd gekozen voor de front end van de CRF450R. Race-waardig, dat wel, maar dat had ook een impact op de remmen. Een enkele remschijf is misschien voldoende om een 450cc race-enduro tot stilstand te brengen, maar een 145pk sterke 4-cilinder vraagt toch iets meer remkracht. Met een grotere remschijf en impressionante 4-zuiger-remklauw moet het volgens de Zwitsers wel lukken.

De uitlaat van de CB1000R werd vervangen dor een 4-in1-systeem met een kortere demper, samen met een hele rits andere accessoires die het geheel af maken: een monozitje, nieuwe koplamp, voorspatbord en een breder stuur met handkappen, kleinere nummerplaathouder, minimalistische LED-richtingaanwijzers, getande voetsteunen, motorbescherming in de vorm van valbeugels, en de typische Africa Twin-kleurstelling.

Daarnaast behoudt de Africa Four alle electronische toeters en bellen van de CB1000R: electronische gasklepregeling, tractiecontrole, 4 rijmodi. Belangrijke afwezigen bij dit alles zijn wel de ABS en een bashplate om die mooie uitlaten te beschermen. Verder lijkt het wel een mooi totaalpakket als je op zoek bent naar een potige scrambler.

Het lijkt er sterk op dat deze motor ontworpen is om deel te nemen aan de vierde editie van de ‘Brivemo Motos Africa Twin Raid’ in Marokko. Los daarvan ziet deze Africa Four er uit alsof het de Triumph Scrambler 1200 wel het vuur wel aan de schenen kan leggen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.