Harley lanceert nieuw motortype: ‘Milwaukee Eight’

Flathead, Knucklehead, Panhead, Shovelhead, Evolution, Twin Cam…en binnenkort volgt heel waarschijnlijk de ‘Milwaukee Eight’.

Harley-Davidson zal voor volgend jaar waarschijnlijk een nieuwe motor introduceren met 8 kleppen en een cilinderinhoud van 1.750cc. Op het internet zwerven inmiddels al enkele spionagefoto’s rond van zeer slechte kwaliteit, waaruit we weinig meer kunnen afleiden dan de naam en de cilinderinhoud. Verder weten we al sinds 2015 dat het Amerikaanse merk een patent heeft genomen op de naam ‘Milwaukee Eight’.

Eén van de weinige spypics van de Milwaukee Eight.
Eén van de weinige spypics van de Milwaukee Eight.

Vierklepskoppen

De Harley 107 Cubic Inch big twin zal zoals gezegd voorzien zijn van vierklepskoppen, waardoor de ‘Milwaukee Eight’ ongetwijfeld ook het sterkste motorblok uit de geschiedenis van Harley-Davidson moet worden en tegelijkertijd stelt het Harley in staat om alle mogelijke (steeds strenger wordende) milieu-normen te respecteren. Voorlopig is het nog afwachten of de motor lucht- of (deels) vloeistofgekoeld zal zijn, al durven we wel al gokken dat ze hun debuut zullen maken in de Touring-reeks van H-D.