Harley-Davidson ontslaat CEO Matt Levatich

Harley-Davidson heeft CEO Matt Levatich de laan uitgestuurd. Volgens officiële berichten in gezamenlijk overleg, zoals je dat hoort te verwoorden in een persbericht. Dat gezegd zijnde, is het dan wel opvallend dat ze het bericht op vrijdagavond de wereld in stuurden en dat er nog geen permanente vervanging klaar staat.

Harley-Davidson mag dan wel aan gestaag tempo nieuwe en opvallende modellen op de markt brengen, de financiële cijfers tonen de afgelopen jaren een heel ander plaatje. Sinds Matt Levatich 5 jaar geleden aangesteld werd als CEO, zitten de verkoopscijfers in een dalende lijn met als gevolgd dat ook de aandelenkoers van H-D over die periode daalde met maar liefst 46%. En dat terwijl de economie in geen jaren zo sterk was als nu. Eind vorig jaar was er dan wel sprake van een lichte stijging in de verkoopscijfers maar het is nog niet duidelijk of die trend zich ook effectief zal doorzetten.

Levatich’ antwoord op die dalende trend was de introductie van nieuwe modellen om zo nieuwe motorrijders aan te trekken. De LiveWire is daar wel het beste voorbeeld van, maar ook de Pan-America en lichtere modellen zoals de aangekondigde Bronx streetfighter passen in die strategie. Achter de schermen beweegt er duidelijk heel wat, maar dat vond de Board of Directors vorige vrijdag dus niet voldoende meer en ze ontheven Levatich van zijn functie als CEO.

Matthew Levatich heeft een carrière van 26 jaar achter de rug bij het Amerikaanse merk, waarbij hij gaandeweg hoger op de ladder klom. Zo was hij een tijd lang algemeen directeur van de divisie onderdelen en accessoires en bekleedde hij 6 jaar lang de functie van chief operating officer voor hij in 2015 aangesteld werd als CEO.

De raad van bestuur van Harley-Davidson benoemde afgelopen vrijdag bestuurslid Jochen Zeitz tot voorzitter van de raad van bestuur en waarnemend CEO. Zeitz zal dus voorlopig de functie van CEO overnemen tot er een gepaste vervanging gevonden wordt. Daarna blijft hij voorzitter van de raad van bestuur.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor 
iPhone of Androïd.