Harley-Davidson opent nieuwe fabriek in Thailand

Een kleine maand nadat H-D 118 Amerikaanse werknemers de laan uitstuurde, opent het bedrijf een fabriek in Thailand. Dit is volgens Harley noodzakelijk om de Aziatische groeimarkten te stimuleren.

Het nieuws kwam hard aan bij de arbeiders in de States die – zeker na de verkiezing van president Trump – er het volle vertrouwen in hadden dat de focus van H-D op de inheemse markt zou blijven. De vakbondsvoorzitter van de USW (staalnijverheid) is dan ook bikkelhard in zijn commentaren. “Op deze manier starten we een ‘race to the bottom’ in de zoektocht naar lage arbeiderslonen.”

De man heeft een punt, al zijn de arbeidskosten niet de enige reden voor de verhuis naar Thailand. Harley wil namelijk de invoertaks van 60%(!) vermijden en daarbij heeft Thailand ook veel voordeligere exporttarieven naar andere Aziatische landen dan de Verenigde Staten. Ongeacht de arbeidskosten is deze hele operatie dus een gigantische besparing voor Harley-Davidson.

Internationaal Managing Director bij H-D, Marc McAllister is dan ook kort en bondig over de nieuwe fabriek: “Het gaat hier niet om jobs weg te halen uit de V.S., we willen gewoon groeien in Azië.” Geen slecht idee aangezien de Westerse motormarkt redelijk onstabiel is en H-D vorig jaar in de States een verlies liet optekenen.

De nieuwe fabriek in Thailand zou zo’n 100 mensen tewerkstellen en bevindt zich bij Rayong, waar o.a. Ducati en Suzuki reeds motoren produceren.

Via: NYT

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.