Handelsoorlog tussen EU en VS: motoronderdelen duurder

De handelsoorlog tussen de Europese Unie en de USA blijft aanslepen. Eerder was er al heel wat te doen over de internationale handel in staal. Nu gaat het om onrechtmatige subsidies van de Verenigde Staten aan vliegtuigbouwer Boeing.

Het geschil over de internationale handel in staal zette Europese handelscommissaris Cecilia Malmström aan om 25% extra invoerrechten te vorderen voor Amerikaanse motorfietsen. In een volgend hoofdstuk heeft Malmström nu een lijst opgesteld met goederen die in aanmerking komen voor een verhoging van invoerrechten, waaronder ook onderdelen voor motorfietsen en bromfietsen. Met deze nieuwe maatregel wil Europa de Verenigde Staten straffen voor de extra subsidies die vliegtuigbouwer Boeing krijgt. Volgens wereldhandelsorganisatie WTO benadeelt de Amerikaanse overheid daarmee het Europese Airbus op onrechtmatige wijze. Met de extra importbelasting wil Europa dit voordeel met een waarde van 12 miljard dollar rechttrekken. Dit meldt de FEMA (Federation of European Motorcyclists’ Associations) vanuit Brussel.

Op de voorlopige lijst van goederen die voor deze extra heffing in aanmerking komen, staan onder andere ook onderdelen voor motorfietsen en bromfietsen. Het gaat dan onder meer om remmen, versnellingsbakken, wielen, uitlaten, koppelingen en onderdelen daarvan, plus een ruim in te vullen categorie “onderdelen en accessoires”. Daarbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat een groot aantal onderdelen van Amerikaanse motormerken buiten de USA zelf worden geproduceerd, en dus mogelijk op die manier aan de extra invoerrechten ontsnappen.

FEMA doet een oproep aan de Europese Commissie op om motorrijders en de motorindustrie te ontzien. Dolf Willigers, algemeen secretaris van de FEMA: “Opnieuw betrekt de Europese Commissie de motorrijders in hun geschillen met de Amerikaanse overheid. Wij zijn hier niet bij betrokken. We zien dan ook geen reden waarom Europese motorrijders en mensen die werkzaam zijn in de motorhandel, moeten worden gestraft in een geschil over steun aan de vliegtuigindustrie. Eigenaren van Amerikaanse motorfietsen hebben geen keus wanneer ze onderdelen van hun motorfiets moeten vervangen en zullen op deze manier gedwongen worden om een veel hogere prijs te betalen. Deze maatregel gaat echt alle perken te buiten”.

Via Nieuwsmotor

This image has an empty alt attribute; its file name is 6228_kaw_z900_fb_post_900x900.jpg

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.