Deze steden gaan motorfietsen weren

Een rijverbod om milieuredenen voor auto’s is al een realiteit in veel steden. Maar nu gaan een aantal stedelijke gebieden ook motorfietsen beperken.

De aanzet voor deze nieuwste trend komt uit Nederland. Volgens het onlangs gepubliceerde “Clean Air Action Plan” van de stad Amsterdam, wil de Nederlandse hoofdstad alle benzine- en dieselvoertuigen vanaf 2030 te weren uit de stad. En dat geldt dus ook voor motorfietsen en scooters. Vanaf 2025 komt er op de A10 ringweg een verbod op taxi’s, bussen, bestelwagens en scooters met verbrandingsmotoren, en vervolgens vijf jaar later voor privé-auto’s en motorfietsen.

Ook Londen, Parijs en Rome voeren beperkingen in

De Britse hoofdstad Londen heeft zijn Ultra Low Emission Zone (ULEZ) aanzienlijk uitgebreid op 8 april 2019. Dit laat enkel motorfietsen toe die minstens de Euro 3 norm halen. De Britten hebben al aangekondigd dat er een verdere grote uitbreiding van de ULEZ zal volgen op 25 oktober 2021.

In de Franse metropool Parijs pakt het in kleinere stappen aan. Vanaf 4 juli 2019 worden motoren van voor 2004 (die dus niet voldoen aan de Euro 2 norm) geweerd in de binnenstad van maandag tot en met vrijdag (van 8.00 tot 20.00 uur). Ook hier zal de beperking verder uitgebreid worden in 2022. Vanaf dan zullen enkel motoren met Euro 3 norm en hoger de stad in mogen tijdens de week. Vanaf 2024 wordt dat Euro 4, en vanaf 2030 zullen alleen elektrische voertuigen toegestaan zijn in Parijs.

In Straatsburg geldt een situationeel rijverbod voor alle verbrandingsmotoren. Over het algemeen is in Frankrijk een vignet van Crit’Air vereist voor het betreden van de milieuzones.

In Italië weigeren ondertussen ongeveer 200 steden tweetaktmotoren volledig. Rome heeft een getrapt model dat afhankelijk van het gebied en de impact op het milieu, enkel motoren vanaf Euro 2 of 3 toelaat.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6228_kaw_z900_fb_post_900x900.jpg

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.