FIM oordeelt: Ducati’s ‘spoiler’ is reglementair

Het Hof van Beroep van de MotoGP heeft zich de afgelopen weken over de klacht van Aprilia, KTM, Honda en Suzuki gebogen. Doet de luchthapper op de Ducati GP 19 enkel wat Ducati beweert? Of is er toch sprake van een niet-reglementair voordeel? Het vonnis is duidelijk: de ‘scoop’ is perfect reglementair en Ducati en Dovizioso behouden de overwinning in Qatar.

Na de overwinning van Dovizioso in Qatar was er heel wat te doen rond de luchthapper op de Ducati’s. Volgens Ducati zelf ging het om een manier om de achterband af te koelen. Volgens Aprilia, KTM, Honda en Suzuki ging het om een niet-reglementair aerodynamisch voordeel. Hoogstwaarschijnlijk deed het beide, maar door de montage op de achterbrug zit het qua regelgeving in een wel heel grijze zone.

De 4 teams trokken daarom met hun klacht naar het Hof van Beroep van de MotoGP in Zwitserland, dat bestaat uit drie rechters die behoren tot de FIM International Commission of Judges. “De protesterende teams waren van mening dat het apparaat in de eerste plaats een aerodynamisch apparaat was en daarom niet in overeenstemming met de technische voorschriften van de MotoGP,” zegt een verklaring waarin het vonnis van het Hof van Beroep werd aangekondigd.

Met het protest wilden de 4 team vooral duidelijkheid krijgen. “Door het indienen van dit protest dwingen wij hen om de principes van de regels, de voorschriften en de richtlijnen te evalueren, te beoordelen en te verduidelijken. Dit is het hoofddoel van onze acties: om te verduidelijken wat we wel en niet kunnen doen,” zei Suzuki-teammanager Davide Brivio nog.

In het vonnis volgt het Hof van Beroep van de FIM nu de redenering van Ducati dat het gaat om een onderdeel om de achterband af te koelen, waarbij de winst door de neerwaartse druk secundair is. Daarmee oordeelt het dat de protesten van de 4 teams ongegrond zijn. Ducati en Dovizioso behouden dus de overwinning. En nog belangrijker: de luchthapper is legaal en Ducati mag de spoiler blijven gebruiken.

Er werd geen verdere uitleg gegeven voor de uitspraak van het Hof, alleen het vonnis.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.